Finisaje ecologice (1)

0

Finisaje ecologice – Uită de pensulele înmuiate în diluant și de vopselele urât mirositoare. E vremea să adopți o atitudine eco și în bricolaj sau la renovări si sa alege finisaje ecologice (vopsele, lacuri, tencuieli, gleturi etc.).

Folosind vopsele din ingrediente naturale sau vopsele ecologice certificate, vei recondiționa suprafețele ușor și curat. Un aspect proaspăt și durabil al pereților sau al suprafețelor din lemn/metal se poate obține și cu vopsele care nu emană substanțe toxice sau doar în cantitate limitată. În mare măsură, ele au luat locul vopselelor clasice, cu solvenți (cele care răspândeau un miros chimic persistent în cameră), pentru care aveam nevoie de diluant (la fel de toxic) și care necesitau multe zile pentru aerisire.

Finisaje ecologice (1)
Intotdeauna este bine-venit un strat proaspăt de vopsea acolo unde timpul a lăsat urme neplăcute. Foto: Gabriele Maltinti/Fotolia

Citeste si Culori la modă în amenajările interioare.

Acum dispui de numeroase finisaje ecologice – modele de vopsele naturale (pe bază de substanțe din natură, fără sinteze chimice), vopsele acrilice sau emulsii pe bază de apă. Cu acestea avem garanția că pelicula de vopsea va fi de bună calitate, iar în locuința noastră nu vor pluti, nici temporar, substanțe nocive pentru sănătate.

Finisaje ecologice (1)
Emailul acrilic TESSAROL permite decorarea ecologică și protecția eficientă împotriva factorilor de mediu. Foto: Decorator

Citeste si Defectele peretelui – cum se pot masca usor.

În vechime, vopselele se realizau după rețete naturale, unele încă învăluite în mister. Desene sau fresce care au sfidat secolele (de exemplu, cele exterioare ale mănăstirilor bucovinene) dovedesc că pot exista variante durabile la produsele chimice din zilele noastre. De altfel, există firme care recuperează vechile rețete tradiționale și oferă vopsele și produse de finisare (gleturi, tencuieli decorative) fără adaos chimic.

Acestea compun produse din materii prime minerale (pigmenți naturali din roci colorate, calcar), animale și vegetale (ceară, uleiuri din plante, rășină, ouă etc.). Utilizându-le, vei avea certitudinea că atât în procesul de fabricare, cât și la aplicare, impactul asupra mediului va fi zero. Nu le vei găsi în hypermarketurile de bricolaj, dar le poți comanda pe internet, apelând la firme specializate, cu ofertă generoasă. Aceste produse sunt mai scumpe, asemenea alimentelor bio.

Finisaje ecologice (1)
Vopseaua pe bază de var Fresco este ușor aplicabilă și conferă suprafețelor un aspect estetic, mătăsos. Foto: Trilak

Citeste si Sfaturi pentru zugravirea locuintei.

Articol preluat din revista Casa Lux nr. 4/2015.
Text: Lucian Dobraca. Foto: PR

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply