Fiindcă moda revine mereu, fac “shopping prin șifonier”

0
brosa
Foto: arhiva Practic Idei
Daniela Bărăitaru, Constanța
Dragele mele prietene,
Ca femei, ne place să ne gătim, să ne îmbrăcăm îngrijit şi, mai ales, în pas cu moda. Dar ce e de făcut când banii sunt tot mai puțini, iar prețurile tot mai mari?
Vă propun ideea mea, pe care o aplic la fiecare început de sezon toamnă-iarnă sau primăvară-vară. Ca la marile case de mode. Eu numesc această metodă, în glumă, „shopping prin şifonier”. Cel mai adesea, golind şifonierul, găsesc tot felul de haine despre care nici nu mai ştiam (fie cumpărate de mult, la vreo ofertă extrasezon, fie primite şi nepurtate). De asemenea, îmi creez ținute noi folosind trucuri care, vă asigur, nu dau greş niciodată.
La fiecare început de sezon, rece sau cald, fac o triere a hainelor.  Pe cele care s-au deteriorat le pun deoparte, urmând a le da altă destinație – cârpe de şters prin casă, material pentru confecționat sacoşe, fețe de pernă decorative sau chiar păpuşi de mânuit pentru nepoței. Desigur, sunt şi haine în bună stare, pe care din diverse motive nu le mai port – le curăț şi le ofer celor mai nevoiaşi.
Hainele pe care le opresc le spăl sau le dau la curățătorie, după caz, apoi le ordonez frumos pe umeraşe. Încerc să le combin în ținute pe care apoi să le găsesc cu uşurință şi să le port.
Cumpăr destul de rar haine noi numai fiindcă sunt la modă. Reuşesc însă să mă mențin “pe val” asociind ținutelor pe care le am accesorii moderne, pe care le cumpăr cu bani puțini. O broşă, o eşarfă, o pereche de ciorapi colorați fac minuni!
Pentru a şti ce să cumpăr, mai privesc prin vitrine, pe pliantele publicitare sau la emisiunile de la televizor. În acest mod, cu puțină atenție, nici măcar nu este nevoie să cumpăr reviste de modă!  În plus, confecționez singură accesorii, pe care le ataşez hainelor – flori croşetate din resturi de fire colorate de la pulovere (care s-au purtat foarte mult iarna trecută), nasturi în combinații viu colorate. De multe ori, acestea pot chiar ascunde vreun defect (pată, ruptură), dând o nouă viață unei haine pe care o credeam pierdută.
Tot inspirându-mă din moda actuală încerc şi să adaptez hainele pe care le am tendințelor. Astfel, un sacou lung, demodat, devine modern daca îl scurtez. Din două fuste drepte pot face una cu croială bufantă. Bineînțeles, mă ajută maşina de cusut – nu ştiu să croiesc haine complicate, dar la scurtat, lungit, reparat mă pricep.
Puloverele din lână, lucrate de mână, pot fi deşirate, iar materialul rezultat poate fi folosit la alte combinații, pentru haine, dar şi pentru suporturi de pahare, vase, mănuşi de bucătărie și multe alte lucruri de folos.
Vă mai dau un sfat din experiența mea: nu ezitați să faceți un shopping şi prin şifonierele mamelor şi bunicilor. Moda se întoarce şi de multe ori ceea ce purtau ele foarte mândre este la modă şi pentru noi.
Sper ca sfaturile mele să vă ajute să fiți la modă cu bani puțini!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply