Fiecare plantă are pretențiile ei privind modul de iernare

2
plante
Foto: Adriana Morar
Adriana Morar, Sântana, jud. Arad
Dragă redacție,
Particip la acest concurs să împărtășesc cititorilor câteva sfaturi privind locul și modul în care păstrez florile peste iarnă.
Înainte de 1 noiembrie cu o săptămână, până nu vin bruma și frigul, două zile dedic doar pentru plantele mele dragi. Stând la casă, holul de la intrare este destul de mare, iar mobilierul, fotolii, măsuțe, bancheta de acolo, tuturor pieselor le găsesc loc în camere pentru iarnă, pentru a face loc frumuseților vegetale.
Primul pas este ștersul ghivecelor și al farfuriilor, iar pe urmă încep cu țepoșii (cactușii) pe care îi așez pe pervazele din hol unde au lumină multă, iar de udat nu-i mai ud până în luna martie, căci au perioada de repaus și se spune că hibernează.
Majoritatea florilor stau pe hol unde nu sunt mai mult de 10-15 grade Celsius toată iarna. Holul este încălzit doar de un calorifer și este foarte, foarte multă lumină datorită geamurilor mari.
Ficușii simpli, pitici sau pătați, ficusul benjamina, colocazia, yucca, leandrul (alb, roz, crem și roșu), arborele umbrelă, lămâii, agavele simple și pătate care au înălțimea de 1,5 m, dafinul, asparagusul, curmalul, datura roz, alb simplu, alb dublu și multe altele își au locul pe hol. Toate aranjate cu grijă și pasiune formează o mini-grădină botanică.
Cactusului de Crăciun i-am găsit un loc luminos de unde nu mai trebuie mutat până la căderea florilor, altfel toți bobocii se scutură. Lângă cactusul de Crăciun într-o farfurie în care nu trebuie să lipseacă apa nici vara, nici iarna, am așezat papirusul.
Mușcatele curgătoare, pe toate le-am tuns “băiețește”, iar lăstarii și vârfurile tinere le-am sădit în cuburi puse pe pervaz la lumină pentru a avea plante noi la primăvară.
Mușcatele tunse, bulbii de canna, dalii și gladiole iernează în pivniță în lădițe. În urmă cu trei ani aveam vreo cinci ghivece cu crini de ghiveci, iar primăvara i-am sădit în rond și au înflorit toți, au avut chiar două rânduri de flori; așa am ajuns să dețin vreo 20 de bulbi de crini pe care toamna îi scot și îi adăpostesc în pivniță cu celelalte bulboase.
Daturei i-au căzut toate frunzele, dar este ceva normal în această perioadă, doar la primăvară tund plantele dându-le forma dorită.
Trandafirii chinezești necesită temperaturi mai ridicate  (20 grade Celsius), dar și lumină multă, de aceea le-am găsit un loc în cameră aproape de geam.
Pe toate pervazele spre stradă, șase la număr, sunt așezate ghivecele cu dracena două feluri, cordyline, planta zebră, abutilon portocaliu, orhidee, planta păun, bromelie și alte plante care iubesc mai mult căldura.
Și în curte totul a fost curățat și pregătit pentru iarnă din timp, iarba decorativă a fost tunsă și trandafirii din grădină îngropați (acoperiți cu pământ), pentru a-i feri de geruri.
Tărtăcuțele sunt vedetele admirate de aproape toate persoanele care ne calcă pragul, de aceea și-au găsit loc pe aproape toate măsuțele alături de conuri de brad. De la fiecare soi de tărtăcuțe prin februarie-martie îmi iau semințe tăind farfurioare, iar în aprilie sunt numai bune de semănat. Cine dorește să-mi scrie, pot să trimit semințe indiferent în ce colț de țară este. Tuturor vă transmit cele mai bune gânduri, împliniri și tot ce vă doriți în noul an!

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion2 Comments

  1. licuriceanu lidia

    va felicit pentru pasiunea care o aveti pentru flori,sunteti o adevarata iubitoare de flori,as dori sa aflu daca doriti sa ne spuneti mai multe despre ele si as vrea si eu seminte

Leave A Reply