Fiecare etapă din dezvoltarea albinelor este importantă! (I)

0

Revin cu altă scrisoare despre stupărit și descriu unele aspecte mai puțin cunoscute de cititorii care nu sunt apicultori din viața și organizarea familiei de albine.
Simplificând lucrurile, se poate spune că o colonie de albine este o mare familie în care frați și surori își înconjoară mama și au relații de muncă și mențin într-un cuib complex o structură ce permite supraviețuirea nelimitată a grupului și ai cărui indivizi au o viață efemeră.
O colonie de albine se compune în timpul sezonului activ, din 40.000-60.000 de indivizi. Majoritatea constă în albine lucrătoare, femele al căror aparat reproducător este atrofiat, dar care, în schimb, au organe specializate pentru munca de recoltare a nectarului și a polenului și de construire a cuibului.
Pe lângă albine lucrătoare, colonia mai cuprinde câteva sute de trântori care sunt foarte ușor de recunoscut în special după aspectul lor: dimensiuni mai mari decât ale albinelor, ochii mari, pilozitate bogată. Trântorii nu sunt prezenți în stupi tot anul, ci numai în perioada fertilă a mătcii.
Matca este unică în colonie, este singura femelă fertilă, este mama tuturor indivizilor. Matca nu își poate recolta singură hrana, aceasta îi este furnizată de albinele lucrătoare. Rolul mătcii este de a depune ouă în faguri din care rezultă albine lucrătoare, trântori și mătci.
Să vă explic ce înseamnă cuibul. Colonia de albine poate trăi într-o cavitate naturală cum ar fi: găuri în stâncă, arbore scorburos sau într-o cavitate oferită de om (anume stupii cu o capacitate de 40-60 litri), în interiorul căreia, cu ajutorul unei substanțe pe care ele o secretă, ceara, lucrătoarele contruiesc faguri verticali paraleli având pe cele două fețe celule hexagonale. Aceste celule servesc ca loc de depozit pentru ouăle depuse de matcă din care se dezvoltă larvele care după stadiul de nimfă vor deveni noi lucrătoare adulte. Totalitatea ouălor, larvelor și nimfelor alcătuiesc ceea ce se cheamă puiet.
Descriu în rândurile următoare parcursul de la ou la albina adultă. Începând cu luna martie, când stupul poate fi deschis fără riscuri, pe fagurii din centrul cuibului, în elipse cât palma și pe măsura încălzirii timpului, din ce în ce mai ample până la a ocupa aproape toată suprafața fagurelui, se observă în celule ouăle. Ouăle de albină sunt albe strălucitoare, ca niște bastonașe cu lungimea de 1,4-1,6 mm, curbate și rotunjite la capete. În a treia zi de la depunerea în celulă eclozionează tânăra larvă. Ea seamănă cu un viermișor alb strălucitor și este curbată ventral. Datorită îngrijirii asidue de către albinele doici, larva crește  timp de cinci zile în ritm accelerat (în a doua zi de viață greutatea ei devine de șase ori mai mare decât în ziua precedentă), masa corpului larvei ajungând să ocupe toată celula.
Citește și partea a doua a articolului pentru alte informații importante!
apicultor Ana-Maria Hrițuleac, sat Sici, com. Pericei, jud. Sălaj

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply