Festivalul International George Enescu

0

 

Festivalul International George Enescu 1

Festivalului Internaţional George Enescu ediţia 2015: 22 de creații  ale compozitorului George Enescu în 22 de zile de magie

DESCOPERĂ-L PE ENESCU!

Cea de-a XXII-a ediţie a Festivalului Internaţional George Enescu are loc între 30 august şi 20 septembrie 2015, la Bucureşti şi în alte oraşe din ţară, la 134 de ani de la nașterea marelui compozitor român și 60 de ani de la moartea sa. Festivalul aduce publicului 22 de lucrări de George Enescu în interpretarea unora dintre cele mai valoroase orchestre ale lumii.

Sunt prezente patru dintre cele mai bune orchestre la nivel mondial în acest moment, potrivit prestigioasei publicaţii britanice Gramophone: Royal Concertgebouw Amsterdam, Filarmonica din Berlin, Orchestra Filarmonicii din Viena și London Symphony Orchestra, aceasta urmând să concerteze sub bagheta cunoscutului dirijor român Ion Marin și cu participarea fraților Renaud Capucon (vioară) și Gautier Capucon (violoncel).

Aproximativ 2.500 de artiști străini și 500 de artiști români vor fi prezenţi în cadrul Festivalului George Enescu 2015, cel mai mare eveniment cultural internațional organizat de România și cel mai puternic  promotor al creației și valorilor marelui compozitor român, intrat în patrimoniul mondial, George Enescu. Vor avea loc peste 70 de concerte în săli, precum şi multe alte evenimente în aer liber, timp de 22 de zile.

Premiera absolută este prezenţa în Festivalul Enescu şi în România, după 15 ani de discuții, a Orchestrei Filarmonicii din Berlin, care va urca pe scena Sălii Palatului pe 3 septembrie 2015, sub bagheta legendarului Sir Simon Rattle. O orchestră americană de prestigiu vine și ea în premieră în Festival – San Francisco Symphony, distinsă cu Pulitzer Prize for Music.

Cea mai bine cotată violonistă la nivel internaţional, Anne-Sophie Mutter, va concerta, de asemenea, în premieră în Festival. Revin Israel Philharmonic Orchestra, care il va avea la pupitru pe faimosul dirijor Zubin Mehta și celebrii pianiști Murray Perahia, Fazil Say, Elisabeth Leonskaja, Christian Zacharias, Yuja Wang, Maria Joao Pires.

Festivalul Enescu CORUL-NAȚIONAL-MADRIGAL_MARIN-CONSTANTIN_ziua1_30august_Andrei_Gindac14

Ediția 2015 include și pe unii dintre cei mai importanți artiști români ai momentului: Orchestra Naţională de Tineret deschide Festivalul, pe 30 august; Corul şi orchestra Filarmonicii George Enescu, prezintă în premieră opera în concert “Wozzeck”, de Alban Berg  – considerată o lucrare de referință a secolului XX; Orchestra Naţională Radio şi Corul Academic Radio, care interpretează ampla Simfonie Nr. 8 de Mahler; dirijorul Tiberiu Soare care va dirija un concert de muzică contemporană românească; dirijorul Cristian Mandeal, cu Monte Carlo Philharmonic; violonistul Alexandru Tomescu, care va urca pe scenă împreună cu Royal Liverpool Symphony Orchestra; dirijorul Mădălin Voicu.

Printre cele 22 de lucrări ale compozitorului George Enescu care vor fi interpretate, se numără: Simfonia a III-a, în viziunea dirijorului Vasily Petrenko, cu Royal Liverpool Philharmonic Orchestra pe data de 18 septembrie, la Sala Palatului; Balada pentru vioară și orchestră (1895), cu  violonistul David Garrett, celebru pentru că a depășit recordul mondial la vioară – 13 note pe secundă; Șapte lieduri pe versuri de Clement Marot, în interpretarea sopranei Valentina Naforniță, considerată o stea în devenire a operei mondiale; Voix de la Nature, interpretată de San Francisco Symphony.

Programul ediției din 2015 se ridică la nivelul evenimentelor internaționale de acest gen, consolidând poziția României ca gazdă a unuia dintre cele mai importante festivaluri din lume, precum și statutul Festivalului ca cel mai important brand cultural al României. Festivalul Internațional George Enescu este produs de Guvernul României, prin Ministerul Culturii. Finanţarea principală pentru Festivalul Enescu vine din bugetul public, iar pentru ediţia 2015 aceasta este de 28 de milioane de lei.

Festivalul International George Enescu 3

 

BUCUREŞTI CREATIV

În ediţia 2015, evenimentele tematice din Bucureștiul Creativ pornesc de la compoziția „Impresii din copilărie” de George Enescu. Au fost încurajate abordările interactive, în care publicul este implicat activ în procesul de descoperire a lui George Enescu și a muzicii sale prin orice mijloace creative,  fiind în același timp binevenite și acele proiecte în care publicul este spectator la această descoperire. Pe lângă aceste evenimente tematice, organizate în urma unui apel de proiecte, pe aceeași hartă a Bucureștiului transformat de magia Festivalului Enescu intră și o serie de evenimente care au loc în piețe, inclusiv Piaţa Festivalului, în galerii de artă, precum și în alte săli de spectacol.

Piața Festivalului, cu acces liber la concerte, se va desfășura între 10 – 20 septembrie. Programul complet aici

Transmisii ale concertelor din week-end, în aer liber, precum și expoziții cu istoria Festivalului Enescu și viața lui George Enescu transformă Bulevardul Unirii în „Bulevardul Artelor”.

Înpremieră în Bucureştiul Creativ, publicul se va bucura de Turul Enescu, pietonal sau cu bicicleta, aflând detalii despre viaţa şi opera compozitorului român. Pe traseu se află Academia Română, Palatul Regal, Ateneul Român şi Muzeul George Enescu.

Renumitul coregraf Gigi Căciuleanu aniversează 50 de ani de carieră pe scena Teatrului Mic, iar la Teatrul Odeon este prezentat spectacolul pentru copii Copilăria lui Enescu.

Numeroase lucrări de artă şi instalaţii inspirate de muzica lui George Enescu vor putea fi admirate în spaţiile verzi de la Ateneu, Sala Palatului, dar şi în alte puncte centrale ale Capitalei.

Muzeul George Enescu prezintă mai multe expoziţii şi evenimente cu informaţii inedite despre compozitorul George Enescu.

Mai multe localuri din București au pregătit meniuri inspirate din muzica lui Enescu.

Programul complet al Bucureştiului Creativ este disponibil aici

 

Festivalul International George Enescu 2

NOUTĂŢI TEHNOLOGICE

Festivalul Internaţional George Enescu dezvoltă în continuare utilizarea noilor tehnologii, pentru facilitarea unui acces cât mai larg al publicului la cultură.

Pentru prima dată, în ediţia 2015 a Festivalului accesul se va putea face prin scanarea codului unic de pe fiecare bilet de acces.

Concertele Festivalului Enescu sunt transmise live, gratuit, pe site-ul Festivalului: www.festivalenescu.ro

În cadrul unui parteneriat cu Grand Digiplex Băneasa, concertele Festivalului Enescu sunt transmise live în mai multe cinematografe din ţară: Timişoara, Cluj, Constanţa, Piteşti şi Braşov.

Aplicaţia pentru Smartphone (Android şi iOS) se poate descărca gratuit din Google Play și App Store.

 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply