Fertilizez plantele cu flori la fiecare două săptămâni

1
Foto: Mariana Onica
Mariana Onica, loc. Peceiu, jud. Sălaj
Dragi prieteni,
Sunt mândră că florile fac parte din decorul casei mele pe timpul iernii, şi al curții pe timpul verii, şi că ele completează şi una dintre pasiunile mele.
Am foarte multe flori şi am investit mult în ele, atât financiar, cât şi sufleteşte, aşa că nu doresc să o pierd pe niciuna, de aceea pe parcursul sezonului rece le-am adăpostit de frig în casă, le-am oferit toată atenția şi dragostea mea, iar acum, în plină vară, a venit momentul ca pe unele să le scot în curte.
Este bine de ştiut că plantele pe parcursul zilei au nevoie de 16-18 grade Celsius, iar noaptea nu trebuie să scadă sub 8 grade Celsius. De fiecare dată, pentru mai multă siguranță, înainte să fac acest pas urmăresc să nu fie diferențe mari de temperatură între zi şi noapte, căci această diferență duce la căderea frunzelor.
Dacă aerul este uscat sau bate vântul, pulverizez apă pe frunze o dată pe zi. După ce plantele s-au acomodat, le îngrijesc astfel:
îndepărtez frunzele de la bază care s-au ofilit sau care şi-au pierdut culoarea;
transplantez în ghivece mai mari florile cărora le-au ieşit rădăcinile afară, fie prin fundul ghiveciului, fie deasupra pământului. Adaug pământ aproape fiecărui ghiveci;
fac tunderea pentru formarea coroanei unde este cazul sau dacă tulpina este dreaptă, neramificată sau dezgolită de frunze, acolo unde tăiem vom obține ramuri noi, iar, în timp, un copăcel;
înmulțirea o fac prin butaşi obținuți de la tundere, cărora le îndepărtez frunzele de la bază pe o porțiune de 10 cm, apoi îi pun într-o sticlă cu apă pe un pervaz de geam, sau îndepărtez puii de la bază care se desprind uşor de planta-mamă;
fertilizarea o fac din două în două săptămâni, cu gunoi de pasăre pus la macerat 10 zile şi apoi diluat (2 l la 10 l apă) sau pentru plantele decorative prin frunze folosesc îngrăşământ special cumpărat de la magazinele de profil. Atenție, respectați întotdeauna concentrația indicată pe ambalajul produsului, altfel poate dăuna plantei. Este important să adăugăm regulat îngrăşământ plantei care a fost mutată într-un alt ghiveci, pentru a îmbunătăți calitatea solului şi pentru a o ajuta să se dezvolte.
Doresc tuturor ca în această vară să aveți parte de flori multe, frumoase şi sănătoase!

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Pingback: Calluna, flori de toamna târzie | Revista Practic idei

Leave A Reply