Ferigile au frumusețea tinereții fără bătrânețe

0

Ferigile, contemporane cu dinozaurii, sunt unele dintre cele mai vechi și mai răspândite plante de pe Pământ, putând crește în orice tip de climat. Foarte variate și ușor de îngrijit, ele aduc în grădini prospețimea verdelui și ceva din aerul răcoros al pădurilor.

Punctele forte ale acestei grădini sunt podul de formă circulară de peste iazul artificial, vasele din lut răsturnate cu dichis și plantele care se oglindesc în apă, printre care și tufele de ferigi.

Deși nu fac flori și fructe, diversitatea ferigilor și aria lor de răspândire sunt extrem de mari. Au talii de la mari la foarte mici și frunze diferite, deși par asemănătoare: verzi sau în diverse nuanțe de galben-maroniu, mate sau lucioase, mai mult sau mai puțin arcuite… Le plac umbra și răcoarea și nu suportă bine uscăciunea. La noi, multe cresc în păduri, într-un pământ de frunze bogat în humus. În grădini ar trebui să le oferim un amestec de pământ de frunze, turbă și nisip și să avem grijă să nu rămână neudate în perioadele de secetă. Sunt nu doar ușor de îngrijit, ci și foarte prețuite în peisaj: participă cu succes la aranjamentele dominate de verde, cărora le imprimă o lejeritate discretă, completează frumos amenajările acvatice, se înțeleg de minune cu alte plante de umbră, precum hosta și rododendronii, și îți oferă frunze pentru buchete frumoase culese din grădina proprie.

Primăvara, când tinerele frunze în creștere arată ca un sul care se desfășoară, ferigile exercită o atracție fascinantă asupra fotografilor.

Articol din revista Casa lux – septembrie 2016

Autor: Flori Lixăndroiu

Foto: Flori Lixăndroiu

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply