Cum ingrijesti feriga in gradina si in apartament

0

Feriga apartine unui grup cu peste 12.000 de specii. Sunt plante care au aparut acum peste 360 de milioane de ani, iar feriga de azi exista de mai bine de 145 de milioane de ani.

feriga

Feriga merita respectul nostru fiind un supravietuitor perfect adaptat la mediu, in conditiile in care a asistat la nasterea si la disparitia dinozaurilor si a “vazut” toata evolutia omului. Daca ar putea sa povesteasca….

Fiind plante ancestrale este normal ca feriga sa fie raspandita pe toate continetele. Feriga nu face flori si nici fructe, planta inmultindu-se prin spori.

Feriga exista in flora spontana, dar poate sa fie plantata si crescuta in gradina sau in apartament, fiind deosebit de frumoasa.

feriga

Sa mai spunem ca varfurile de feriga de la unele specii sunt comestibile si sunt considerate o delicatesa in unele bucatarii din Asia si nu numai.

Daca vrei o feriga in gradina sau in apartament cel mai bine este sa cumperi una gata crescuta. Nu lua o feriga din flora spontana pentru ca mutata din loc sansele de supravietuire sunt minime, si e mare pacat de ea.

Feriga se simte foarte bine in cosuri suspendate, unde sunt foarte decorative. In plus face parte din categoria plantelor benefice care ionizeaza si curata aerul din casa.

Citeste si: Bromelia, planta ideala de apartament

Feriga nu este o planta pretentioasa, dar are nevoie de un loc umed si relativ intunecat. Este una din plantele care se simt foarte bine in baie si in bucatarie, dar si in locurile umbroase din curte.

Feriga nu suporta caldura

Temperatura de confort este intre 15 si 22 de grade Celsius. Iarna rezista la minus 10 grade Celsius, dar nu pentru multa vreme. Le afecteaza mai degraba temeraturile ridicate, de peste 30 de grade. In zilele foarte fierbinti trebuie udate din abundenta si racorite cu un dus, dar numai dupa ce trece canicula.

Citeste si: Lumina si plantele

Suporta locurile intunecate dar au nevoie de lumina macar cateva ore pe zi. In casa se simt excelent pe un  pervaz orientat spre est sau nord.

Solul trebuie sa fie umed in permaneta si nu trebuie lasat niciodata sa se usuce. Evident fara excese, pentru ca prea multa apa, care nu se poate drena duce la putrezirea radacinii. Iarna udarea trebuie redusa, iar primavara este indicat sa schimbi pamantul daca planta este in ghiveci sau sa fertilizezi solul din gradina.

Sursa: Wikipedia

Foto: goodworldnews.org

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply