Ferește nucul de lovituri!

3
Foto: arhiva Practic-Idei
Nicolae I. Sbârnea, com. Bălțăteşti, jud. Neamț
Stimată redacție,
Găsesc foarte potrivit momentul pentru a face cunoscută o problemă legată de modul de recoltare a nucilor.
În mod frecvent, aproape în toate cazurile, oamenii care au nuci, toamna, cam pe la jumătatea lunii septembrie, îşi fac rost de prăjini de lungimi potrivite şi se apucă de bătut nucul în vederea desprinderii de pe rămurele a fructelor pe care le numim nuci.
Spre deosebire de ceilalți pomi fructiferi, la nuc fructele nu se pot culege cu mâna direct din pom, din cauza faptului că ele se află situate numai la extremitatea crenguțelor de un an şi sunt bine prinse de acestea.
Din acest motiv, cât şi din cauza faptului că omul nu dispune de prea mult timp pentru recoltarea nucilor, procedează la zdrobirea pur şi simplu a rămurelelor prin lovirea cu prăjina. În urma acestei operații, pe jos se văd, pe lângă nucile căzute, şi o mulțime de rămurele rupte.
Din cunoştințele ce le avem din timpul şcolii de la orele de botanică, ştim că an de an pomul îşi dezvoltă coroana prin prelungirea crenguțelor, adică din mugurele terminal al ramurii din anul acesta va porni în primăvara următoare, în continuare, o nouă rămurică ce va face în vârf o floare şi va forma nuci. Dacă acum la recoltare rupem vârful crenguțelor, la primăvara următoare din ce muguri se va mai naşte noua rămurică?
Eu de mai mulți ani am renunțat la recoltarea nucilor prin baterea pomului cu prăjina şi sunt mulțumit de aceasta, deoarece producția de nuci este tot mai mare de la an la an. În plus, nucul arată frumos şi este mai puțin afectat de înghețurile din timpul iernilor, având rămurelele nevătămate.
Nucul fiind situat în grădina din jurul casei, îmi permit să merg din două în două zile să culeg nucile căzute natural pe jos, fiind scutit de a mai coji nucile cu coaja verde pe ele, care cad atunci când sunt bătute cu prăjina. E drept că perioada de recoltare durează mai multe zile, dar nucile în mod garantat sunt ajunse la maturitatea lor fiziologică, au miezul plin, sunt plăcute la vedere etc. După culegere le pun la uscat într-un pod acoperit cu tablă, unde după circa două săptămâni le pun în saci pentru păstrare.
Aş dori ca cititorii acestor rânduri să procedeze ca mine, să renunțe la metoda recoltării prin batere cu prăjini şi după cel puțin doi ani vor putea constata singuri că sporul de recoltă este substanțial.
Nucul fiind un pom de la care omul are multe foloase, consider că trebuie protejat în modul cel mai simplu, adică scutindu-l de traume. De la nuc omul beneficiază de frunze pentru multe tratamente, de coaja verde de pe fructe pentru vopsit, dar cel mai mult beneficiază de miezul de nucă utilizat în alimentație, deci să avem grijă de el!

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion3 Comments

  1. Mocanu Florin

    Buna ziua in legatura cu privire la modul de culegere a nucilor ,am nuci la tara care au 12 – 15 M (5 nuci) inaltime ,cum alt fel se pot culege ?
    Avand in vedere ca in apropire mai sunt si stoluri de ciori(200-300 :( )si coboara in copac si sparg nucile direct in copac tot timpul zilei. Atunci ce sa fac le culeg in modul acesta .
    O zii buna in continuare .

  2. Pingback: Ceai de nuci pentru par | Revista Practic idei

  3. Pingback: Cum ingrijesc pomii si via | Revista Practic idei

Leave A Reply