Fără poluare (I)

0

Acum este iarnă și majoritatea oamenilor își petrec timpul între patru pereți. Aerul pe care îl respirăm este poluat. Există plantele depoluante, care devin prieteni de nădejde dacă știi să le alegi. Le puteți ține chiar în dormitor sau în sufragerie.
Dacă fumul de țigară sau părul animalelor domestice sunt alergeni cunoscuți și vizibili, pe care îi putem înlătura ușor, habar n-avem că în preajma noastră se află alții, cu mult mai nocivi, despre a căror existență nu știm nimic. De pildă: lemnul mobilierului, rășinile conținute în vopsele, lipiciul de pe dosul mobilei, tratat și făcut din rumeguș comprimat sau plăci aglomerate, rășinile conținute în vopsele, lipiciul de pe dosul mochetelor, șervețelele parfumate, ambalajele de tot felul, produsele de întreținere casnică. Toate acestea dispersează compuși organici volatili nocivi. Soluția? Există mai multe, iată câteva!
La loc de frunte este aerisirea cât mai frecventă a casei și folosirea de materiale ecologice, mult mai ieftine, deși puțin cunoscute, plus plantele de apartament. Eficiența lor de excepție a fost studiată vreme de zeci de ani. Prin ce miracol reușesc plantele să purifice aerul din casele noastre? La început, emanațiile toxice din aer sunt absorbite de frunze, care se degradează, apoi le transportă spre rădăcini. Acolo, niște microorganisme existente în pământ le convertesc în hrană pentru plantă, care emană oxigen și vapori de apă. Pe lângă acțiunea lor depoluantă, plantele mai au o însușire: ne fac bine moral, creează o stare bună de spirit, ba chiar ne mângâie sufletul. De aceea, ce pare magic, este dovedit științific: plantele comunică între ele și ar comunica și cu noi, dacă am ști să le observăm cu mai multă atenție și, mai presus de toate, să le iubim.
Citește și a doua parte a articolului aici!
Lenuța Vrânceanu, sat Izvoru, com. Provița de Sus, jud. Prahova

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply