Fără odihnă în loc răcoros, clivia nu înflorește

0

buibas2Marin Buibaș, loc. Tinca, jud. Bihor
Dragă redacție,
Vă mulțumesc mult de tot pentru premierea articolelor mele în decursul anilor. Vă scriu din nou, de data aceasta despre clivia, una dintre cele mai îndrăgite plante din categoria crinilor de cameră.
Când trebuie să descriu Clivia miniata, mai întâi îmi vin în fața ochilor florile grațioase, colorate în roșu,  portocaliu, crem, unicolore sau cu mijlocul galben. Ca formă sunt foarte apropiate de cele de crin. Florile, grupate câte 12-15, cresc pe tije robuste, înalte de 30-60 cm.
Dar și când planta nu este înflorită, rolul decorativ se păstrează datorită mănunchiului de frunze de un verde închis, strălucitor, lungi de aproximativ 30-50 cm și late cam de 4-5 cm, ce sunt inserate în tulpina scurtă asemenea unui evantai. Abia când dezgropi bulbul descoperi rădăcinile groase, dar fragile.
De obicei, înflorirea acestei plante perene are loc la începutul primăverii, însă pentru asta se impune un răgaz de odihnă în cursul iernii, odihnă care să dureze o lună jumătate sau chiar două. În perioada aceasta, ghiveciul se păstrează în camere răcoroase, adică unde să fie temperatură scăzută și care să oscileze doar între 8 și 10 grade Celsius. Udarea pe durata iernii se face cu foarte mare zgârcenie, adică se administrează apă puțină, doar cât să nu se usuce planta.
Foarte mulți se întreabă de ce nu le înflorește planta, iar cea mai probabilă explicație este nerespectarea repausului din cursul iernii. Atenție deci, nu păstrați ghiveciul în odăi încălzite în anotimpul alb și nici nu udați planta periodic căci va fi mereu în vegetație și nu va avea putere să genereze flori. Odată cu instalarea primăverii, situația se schimbă în ce privește regimul termic, deoarece dezvoltarea și înflorirea la clivia sunt maxime în condiții de 18-20 grade Celsius.
Ca să înflorească, planta trebuie menținută în vase mici, unde rădăcinile să fie înghesuite.
Clivia este o specie iubitoare de lumină și vara este chiar recomandat să stea în aer liber, dar soarele direct ,mai cu seamă cel arzător din cursul verii, îi face rău, de aceea trebuie protejată de acesta.
Se udă ponderat, căci excesul de umiditate îi este dăunător. Îngrășământ este suficient să-i administrezi în lunile de vară cam o dată la 2 săptămâni.
Desigur, pentru rezultate bune, este important și pământul folosit în ghiveci. Potrivit este un amestec de pământ de grădină cu mraniță, pământ de frunze și nisip (pentru drenaj). Transvazarea se face la 4 ani.
Dacă această plantă ornamentală te-a cucerit și vrei să obții mai multe exemplare fără să investești mult, poți separa lăstarii apăruți la bază primăvara, după ce se trec florile. Dar în acest caz este nevoie să te înarmezi cu multă, multă răbdare, căci  plăntuțele ajung la maturitate mai greu și abia după 2-3 ani te vei putea bucura de boboceii apăruți la ele.
Dacă folosești semințe pentru înmulțire, timpul de așteptare a florilor crește până la 4-5 ani.
În speranța că aceste sfaturi vor fi de folos iubitorilor  de flori, vă urez tuturor sănătate, împliniri și un an bogat cu recolte pe măsură.

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply