Familia de albine „bezmetică”

3
stupină
Foto: Ana Maria Hrițuleac
Ana-Maria Hrițuleac, sat Sici, com. Pericei, jud. Sălaj
Vă mulțumesc pentru scrisorile publicate și premiile primite, dar și pentru conținutul interesant al revistelor Practic Idei. Voi răspunde în rândurile următoare unei întrebări frecvente, venită de la apicultorii începători și anume, ce putem face dacă în toamnă găsim familii de albine fără matcă.
În orice perioadă a anului o familie de albine poate rămâne fără matcă. Dacă în stup există puiet tânăr, albinele vor construi botci și vor crește un număr de 15-30 de mătci; în funcție de perioada anului în care ne aflăm, va ieși prima matcă care în anumite condiții va pleca cu un număr de albine și vom constata că familia a roit și o altă matcă va rămâne și va forma familia cu albinele și rezervele rămase în stup. Matca poate depune ouă de albine lucrătoare doar după zborul de împerechere, în timpul acestui zbor matca se poate pierde sau poate fi prinsă de o pasăre și în loc să revină în familia de albine aceasta rămâne orfană, în această situație în stup nu se găsește puiet tânăr din care albinele să își poată crește o altă matcă. Atuci intervine rolul apicultorului care trebuie, așa cum am mai precizat, să efectueze inspecția familiilor de albine, la 8-10 zile trebuie verificată starea coloniilor. Atunci când am format un nucleu sau știm că avem roiuri sau familii care urmează să își facă mătci tinere, trebuie verificată prezența mătcii și apariția puietului.
În cazul în care o familie de albine sau un roi rămâne fără matcă și fără puiet mic, în lunile mai-iunie-iulie este destul de simplu de remediat dacă apicultorul cunoaște biologia familiilor de albine, dar dacă această situație apare în luna septembrie, se procedează în alt mod decât în lunile de primăvară-vară. Dacă nu avem mătci la rezervă și nici posibilitatea de a cumpăra din apropiere o matcă împerecheată, este cam târziu să mai creștem în propria stupină o matcă tânără, din cauza timpului necesar creșterii: din stadiul de ou până la eclozionarea mătcii trebuie 16 zile + 5 sau 6 zile până la zborul de împerechere – ne vom trezi cu o matcă tânără care nu va mai putea să fie o matcă fecundată, deoarece la sfârșitul lunii septembrie sau în octombrie trântorii vor fi de mult izgoniți din familii, oricum și familia respectivă ar fi slăbită după o perioadă așa lungă în lipsa mătcii, deci se exclude această variantă. Mai ales toamna dacă apicultorul nu observă lipsa mătcii și nu ia măsuri urgente, după un timp în colonia de albine orfană un grup de albine vor începe să depună ouă, se numesc albine ouătoare. Din nefericire din ouăle depuse de albine, vor ieși doar trântori, așa că o colonie în care albinele au început să depună ouă, va pieri dacă apicultorul nu intervine.
O familie de albine în care albinele au început să depună ouă se numește familie bezmetică, aceasta nu are matcă și nici posibilitatea să-și crească o matcă, acest lucru se întâmplă după o perioadă mai îndelungată în care familia a fost fără matcă, după aproximativ 30 de zile. O familie care rămâne fără matcă și apicultorul nu intervine la timp, precum și fără puiet tânăr din care să-și crească matcă, se va bezmetici cu siguranță și va decădea pe zi ce trece, deoarece albinele îmbătrânesc și nu au de unde să apară albine tinere de înlocuire. Astfel, familia bezmetică devine vulnerabilă în fața bolilor și prezintă riscul apariției bolilor grave în stupină; de asemenea au o slabă capacitate de apărare, din motivele enumerate este important ca apicultorul să depisteze la timp aceste colonii. Primul semn care ne duce să inspectăm familia este o activitate slabă la urdiniș, pe măsură ce lipsa mătcii se prelungește, scade numărul albinelor, fiindcă nu apar albine tinere, în acest caz apicultorul trebuie să deschidă stupul și la ridicarea scândurelelor de podișor va observa că toate albinele încep să bată intens din aripi și vor produce un zumzet plângător, aceste simptome arată că familia este neliniștită. Acum apicultorul trebuie să inspecteze cu atenție ramă cu ramă familia, pentru a vedea dacă există ouă și modul în care sunt depuse. Într-o familie care are matcă, ouăle depuse de aceasta sunt recunoscute ușor, deoarece matca depune un singur ou amplasat pe fundul celulei în mijlocul acesteia. Când albinele depun ouă, ouăle acestora sunt amplasate pe pereții laterali ai celulelor, din cauză că abdomenul albinelor lucrătoare nu este la fel de lung ca al mătcilor, alt aspect este faptul că albinele depun mai multe ouă în aceeași celulă, 3-5 ouă spre deosebire de matcă care depune unul singur.
Dacă stupul rămâne un timp îndelungat fără matcă la inspecție, apicultorul va găsi puiet căpăcit în celule de lucrătoare toate având căpăcelul convex (bombat) și trântori eclozionați, care au dimensiuni mici din cauza faptului că au fost crescuți în celule de albine lucrătoare. Dacă situația descrisă mai sus apare în septembrie sau octombrie, se impune desființarea familiei bezmetice, această desființare nu înseamnă omorârea albinelor pe care le conține. Se procedează astfel: mai întâi stabilim 2 familii slabe din stupină, pregătim două pânze albe (de cearșaf) de aproximativ 1,20/1,20 m, apoi afumăm cu afumătorul bine colonia bezmetică și batem în pereții lăzii care o adăpostește cu scopul ca albinele să își umple gușile cu miere, facem acest lucru 3-5 minute, apoi luăm ramă cu ramă albinele și le scuturăm pe pânza albă pregătită în fața stupilor slabi, împărțim în jumătate populația și scuturăm la cei doi stupi aleși toate albinele, apoi luăm stupul în care a fost adăpostită familia bezmetică și îl ducem de pe acel loc și nu așezăm altul acolo 2-3 săptămâni. Cele 2 pânze albe pe care am scuturat albinele vor fi prinse la urdiniș după scândurica de zbor sau cu 2 pioneze, astfel încât albinele să poată urca pe pânză și să intre pe urdiniș în familie.
Colonia bezmetică trebuie afumată și deranjată pentru a-și umple gușile cu miere, albinele fiind astfel mai ușor primite în familiile la care le-am scuturat, astfel și cele 2 familii vor avansa pe baza albinelor care sunt preluate, de aceea am precizat că trebuie alese două familii, cele mai slabe pentru a fi ajutate. Coloniile bezmetice reprezintă prima țintă a bolilor și a furtișagului și este o urgență pe care orice apicultor nu o poate neglija, eu am prezentat o metodă simplă de rezolvare a acestei probleme care o dată constatată nu suportă amânare, ci trebuie rezolvată imediat. Mult succes!

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion3 Comments

  1. Pingback: Bondari pentru polenizare | Revista Practic idei

  2. Pingback: Albinele in ianuarie | Revista Practic idei

  3. Pingback: Primavara in stupina | Revista Practic idei

Leave A Reply