Excursie în Belgrad (I)

0

Vă scriu cu plăcere despre excursia în Belgrad-Orașul Alb, care deține două monumente unice în lume: Catedrala Sfântul Sava, cel mai mare lăcaș de cult ortodox, și fortăreața Kalemegdan, care ne duce într-o epocă medievală necunoscută nouă, un loc de întâlnire cu trecutul.
Călătoria noastră începe în 16 decembrie 2017. O zi care debutează cu o ploaie rece și cu mult frig. Treptat, la apropierea de graniță, ploaia se oprește și soarele se arată timid. După vama la Naidaș ne îndreptăm spre Belgrad, capitala Serbiei.
Primul obiectiv la care ne oprim este Catedrala Sfântul Sava, un edificiu răsăritean unic prin frumusețe și dimensiunile lui care le întrec pe cele ale celebrei catedrale Sfânta Sofia din Constantinopol (azi Istanbul) și Iisus Mântuitorul din Moscova.

Foto: arhiva personală

Catedrala Patriarhală domină capitala Serbiei și poate fi văzută din orice punct al orașului,  pentru că are o înălțime de 70 de metri. Punctul cel mai înalt măsoară 134 de metri, iar crucea aurită de pe turla principală 12 metri. Catedrala este dedicată Sfântului Sava, creatorul Bisericii ortodoxe sârbești. El este cel mai important sfânt din Serbia și Muntenegru. Originea nobilă și personalitatea lui au făcut să fie recunoscut de Patriarhul de Constantinopol. În zilele noastre se bucură de o venerație deosebită în Banatul nostru, în Macedonia și Bulgaria. Catedrala care-i poartă numele a fost ridicată pe locul unde turcii conduși de Sinan Pașa au zdrobit rebeliunea sârbă din 27 aprilie 1594 și au incendiat Moaștele Sfântului Sava.
Îmi conduc grupul și coborâm la nivelul inferior al catedralei, care este definitivat. La intrare te frapează mărimea și frumusețea candelabrului. Apoi urcăm să vedem partea superioară a catedralei, unde se lucrează la mozaicurile ce vor acoperi pereții interiori.
În anul 1989, cupola de 4.000 de tone construită în interiorul catedralei a fost ridicată deasupra zidurilor alături de crucea din vârf. Pe bolțile catedralei sunt așezate 18 cruci aurite. Clopotnița are 49 de clopote. În catedrală pot intra 10.000 de persoane și 800 de coriști în locul destinat corului catedralei. Grandoarea catedralei este dată de suprafața ei de 3.500 mp, la care se adaugă, la primul nivel, cele trei galerii de 1.500 mp și o galerie de 120 mp la al doilea nivel. Ieșim în fața catedralei să facem poze, dar vântul ne gonește spre microbuz.
Caută și a doua parte a articolului!
Text: Maria Radu, Reșița, jud. Caraș-Severin

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply