Euphorbia pulcherrima

0

Doina Nicolaescu, com. Cilieni, jud. Olt
Dragă redacție și dragi cititori ai revistei,
Sunt o mare iubitoare de flori, iar acum 3 luni, întâmplător, am împrumutat vreo 7 reviste și am descoperit o alinare la „boala” de care sufereau.
În tot acest timp m-am hotărât să scriu câteva scrisori concurentelor din revistă. Am trimis șase scrisori, dar am primit răspuns doar la patru și mulțumesc pe această cale redacției, deoarece astfel ajungem să ne cunoaștem, să ne ajutăm cu lăstari, dar și să legăm prietenii, iar în al doilea rând mulțumesc doamnelor Camelia Niță din Sibiu, Elena Radu tot din Sibiu, Mariana Moldovan din Sighetul Marmației și Mirela Iordache din Bistrița Năsăud, cu care am și făcut schimb de flori.
Vă scriu câte ceva despre Crăciuniță  (științific Euphorbia pulcherrima) pe care am avut-o, dar am pierdut-o, fiindcă nu știam cum se îngrijește și sper să pot ajuta astfel pe cineva să o îngrijească așa cum trebuie, iar dacă doresc să îmi trimită și mie un lăstar sau semințe. Pulcherrima este una dintre cele 1600 de specii de Euphorbia, este originară din Mexic, unde ajunge până la 6 m. Se înmulțește prin semințe care se seamănă în aprilie și se replantează în ghivece când răsadul are 5 cm sau prin butași (rămurelele pornite din tulpină) preferabil primăvara. Procedeul este simplu: introduceți capătul tăiat în apă caldă (20-30 grade Celsius) care spală latexul, iar după câteva ore introduceți butașii într-un amestec de 60% nisip și 40% turbă, la o temperatură de 18-20 grade Celsius cu o umiditate ridicată. După ce fac rădăcini, se replantează în ghivece într-un amestec de 30% turbă, pământ de flori 50%, iar nisip 20%.
Crăciunița este o plantă pretențioasă. Are nevoie de o bună corelare între umiditate (aer nu foarte uscat), lumină (locuri luminoase, dar nu mai mult de 12 ore pe zi), temperatură (17-18 grade Celsius), udare (zilnic cu puțină apă, în perioada de înflorire, iar la 3-4 zile în restul anului), îngrășământ (la 2 săptămâni îngrășământ complet cu azot și fosfor). Închei aici, dar voi reveni cu altă floare și sper că și cu fotografii.
Pentru cine dorește să corespondăm, să facem schimb de flori, las adresa mea: Doina Nicolaescu, com. Cilieni, jud. Olt. Ofer la schimb bromele, aphelandră, mușcate curgătoare mov-roz simplu, arbore de cauciuc, coroana lui Iisus, hibiscus roșu și portocaliu bătut. Doresc gloxinii, cerceluși, trandafir japonez, campanule mov, pe scurt orice.
Foto: arhiva Practic

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply