Este vremea să înmulțești cactușii

0
PLANTE Vaduva Elena 1
Elena Vaduva
Dragă redacție şi dragi cititori,
Am primit foarte multe scrisori de la cititorii dragi ai acestei reviste, pentru a le trimite flori, dar din păcate nu le pot onora pe toate, deoarece nu am atâtea răsaduri, încât să-i mulțumesc pe toți, dar eu le mulțumesc pe această cale tuturor colaboratorilor mei care îmi apreciază articolele din revistă.
Elena Văduva, com. Laloşu, jud. Vâlcea
În acest număr am să vă scriu despre cactuşi, țepoșii care sunt mereu la modă.
Cactuşii sunt originari din America. Solurile pe care cresc sunt extrem de variate, dar nu toate speciile pot supraviețui pe orice fel de sol: nisipuri, grohotişuri, soluri fertile sau tuf vulcanic. Au fost cunoscuți încă din cele mai vechi timpuri de către popoarele celor două Americi, aztecii, mayaşii, incaşii. Pentru început, cactuşii se pare că au fost folosiți ca plante de cult. Astfel, unele specii de Opuntia, cu forme rotunde, erau considerate „simbolul soarelui” şi adorate ca şi zeii. Chiar denumirea în limba aztecă a actualei capitale a Mexicului era Tenochtittan, care înseamnă „locul cactusului sfânt”. Este însă o certitudine faptul că, pentru popoarele amerindiene, cactuşii au constituit atât o sursă de hrană pentru oameni şi animale, cât şi o importantă rezervă de medicamente naturale. Aduşi în Europa, cactuşii şi cultura lor s-au răspândit foarte repede, devenind o modă. Înmulțirea cactusului se poate realiza pe două căi: prin semințe şi prin butaşi (porțiuni din plante).
Înmulțirea prin semințe
Acest tip de înmulțire este foarte practicat, obținându-se plante viguroase. Producerea semințelor de cactuşi se realizează de către fiecare cultivator, prin polenizarea artificială a florilor. Este recomandabil să se polenizeze două plante din aceeaşi specie. Polenizarea se execută pe timp călduros, cu atmosferă uscată. Cel mai bun moment este ora 9 di-mineața.
Înmulțirea prin butaşi
O putem practica şi noi, cei mai puțin profesionişti, dar la fel de dornici de a avea aceste plante în casa noastră.
Înmulțirea prin butaşi se poate realiza prin trei metode: butaşi propriu-zişi, lăstari sau prin altoire. Cele mai bune metode de înmulțire sunt prin butaşi şi lăstari. Planta-mamă din care se desprind butaşii trebuie să fie sănătoasă şi viguroasă.
Butaşii se desprind prin tăiere cu un cuțit foarte bine ascuțit sau cu o lamă, dintr-o singură mişcare, pentru a nu provoca leziuni nici plantei, nici butaşului. Locul tăierii se pudrează cu praf de cărbune, folosit atât ca cicatrizant, cât şi ca dezinfectant.
Butaşul se ascute sub formă de pană şi se pudrează cu praf de cărbune, asta în cazul în care nu este vorba despre un pui desprins de pe planta-mamă. Butaşul dat cu cărbune se lasă la lumină timp de 24 de ore, după care se plantează în ghiveci.
Solul ideal pentru cactuşi trebuie să conțină la baza ghiveciului un strat de drenaj format din pietricele, deasupra se pune un strat de pământ, iar peste acesta un strat de nisip de 4-6 cm.
Se recomandă dezinfectarea nisipului cu o soluție de hipermanganat de potasiu. Din ghiveciul cactuşilor nu trebuie să lipsească: cărbunele de lemn pisat, care are rol de dezinfectant, de absorbant al surplusului de apă şi de aerare a solului şi cărămida arsă bine pisată în granule de 2-3 mm, care are rolul de a menține umiditatea constantă şi de stimulator al dezvoltării sistemului de rădăcini.
Până când face primele rădăcini, butaşul nu se udă. Se pune apă în tava ghiveciului pentru ca solul să se păstreze doar puțin umed.
Ghiveciul trebuie să stea la lumină şi căldură.
Înmulțirea prin lăstari este cea mai simplă, pentru că puii, de cele mai multe ori, au rădăcini atunci când sunt desprinşi de planta-mamă.
PLANTE Vaduva Elena 2
Elena Vaduva
 
Dacă lăstarul nu are totuşi rădăcini, se procedează la fel ca şi cu butaşii. Cea mai bună perioadă pentru butăşire este aprilie-septembrie, iar pentru lăstari aprilie-iunie.
Transplantarea cactuşilor
Atunci când îi schimbi dintr-un ghiveci în altul, ia planta, spală rădăcinile sub jet de apă şi verifică-le dacă nu sunt putrezite. Înlătură-le pe cele putrezite, pudrează-le cu praf de cărbune şi lasă planta să se cicatrizeze două zile. Verifică dacă restul plantei este sănătos şi, dacă este cazul, taie zonele bolnave pe care, de asemenea, le pudrezi cu cărbune pisat. Abia după aceea planta se replantează.
Udarea cactuşilor Se udă de primăvara până toamna. Majoritatea cactuşilor provin din regiuni deşertice şi deci nu au nevoie de multă apă.
Primăvara şi toamna, planta se udă în orele de dimineață, până spre prânz, la intervale de 5-6 zile, în timp ce vara se udă şi o dată la două zile, iarna se udă după-amiază.
Portocalul de apartament Deoarece căldura excesivă face să îi cadă frunzele şi fructele, acest tip de arbust poate decora interiorul unei încăperi cu temperatură constantă (între 15 şi 20 grade Celsius).
Pentru întreținere este nevoie de vaporizări repetate, cu apă călduță, în fiecare zi, expunere la lumină, fertilizare cu îngrăşăminte lichide, care se pot cumpăra de la florărie.
Operațiunea de fertilizare se face o dată la 5 zile primăvara şi o dată pe săptămână în timpul verii. În momentul în care planta se trece dintr-un ghiveci în altul se va verifica dacă fundul vasului este găurit, pentru ca apa să se poată scurge. Asltfel, rădăcinile pot fi distruse, planta rămâne fără frunze şi se usucă.
Pentru plantele adulte, pământul trebuie schimbat doar în stratul de la suprafață. Doresc tuturor o vară frumoasă!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply