Este important să ai grijă de igiena pisicuței

0
pisica tarcata
Foto: arhiva Practic Idei
Elena Văduva, sat Oltețani, jud. Vâlcea
Dragă cititorule,
Pentru că am acasă și pisici vă scriu de această dată câteva sfaturi pentru îngrijirea acestor feline drăgălașe.
Urechile pisicii fiind drepte și degajate, se pot examina foarte ușor. Între mângâierile acordate micii feline, prinde ușor pavilionul urechii între două degete și trage-l ușor către spate, pentru a putea observa interiorul. Dacă urechile sunt roz, fără vreun depozit suspect, este perfect. Dacă sunt puțin murdare, fără cerumen, curăță cu atenție pentru a nu atinge conductul auricular, interiorul pavilionului, cu ajutorul unui tifon îmbibat cu o soluție otică sau cu apă călduță. Apoi șterge cu un tifon uscat. Nu folosi niciodată săpun sau loțiune pe bază de alcool.
Dacă pisica scutură din cap și se scarpină în spatele urechii, este posibil ca un corp străin să fi intrat în conductul auditiv. Dacă e la vedere, încearcă extragerea lui cu o pensetă. În caz contrar, consultă un veterinar. Orice inflamație dureroasă provocată de un corp străin poate degenera în otită.
Dacă are un depozit de cerumen urât mirositor, pisica are, mai mult ca sigur, râie auriculară, o boală contagioasă a animalelor. Provocată de un parazit microscopic, acesta se localizează în conductul auditiv extern și provoacă mâncărimi violente. Cerumenul devine brun-închis, urât mirositor. Afecțiunea se tratează cu picături auriculare și luată din timp, va regresa rapid. Dacă se scarpină în spatele urechii și ține capul aplecat râia auriculară se poate complica cu otită cronică. Aceasta poate fi cauzată de o ciupercă sau de un corp străin. Urechea este roșie, miroase urât și este plină de cerumen. Tratamentul pe bază de picături va fi completat, în cazurile grave, de un antibiotic. Îngrijirile sunt de lungă durată și cu răbdare din partea stăpânului.
Dacă pavilionul urechii este roșu, inflamat și cald, pisica are un hematom, leziunea unui vas antrenează o hemoragie care va forma progresiv o pungă voluminoasă de sânge, fără a se vedea însă o sângerare. Scărpinându-se și scuturând din cap, pisica agravează această afecțiune. În cazul unui hematom ușor, tratamentul medicamentos este suficient, dar cel mai adesea e nevoie de intervenție chirurgicală.
Cum se pun picăturile: după ce cureți pavilionul urechii cu un tifon umed, trage ușor urechea către spate, ca să vezi înăuntru și lasă picăturile să curgă în conduct. Masează ușor urechea, apoi lasă pisica să scuture liber din cap. Dacă ai dubii, cere sfatul unui veterinar.
Pisica are 28 sau 30 de dinți, care, ca și ai noștri, necesită atenție și îngrijiri, pentru a se păstra eficace și performanți tot restul vieții. Starea lor trebuie supravegheată permanent. Primul semnal de avertizare este respirația urât mirositoare. Aceasta poate fi unul dintre simptomele unei insuficiențe renale, dar poate releva și prezența tartrului dentar, a  gingivitei, sau a unei infecții provocate de un dinte spart sau un abces. Dacă pisica refuză mâncarea, încearcă insistent să-și scoată ceva dintre dinți cu lăbuța, salivează abundent sau are dificultăți la înghițit, trebuie dusă cât mai curând la veterinar.
Problemele dentare reprezintă o cale deschisă pentru infecții mult mai grave și de aceea trebuie acționat rapid. Alimentele dure, de genul crochetelor, sunt un mijloc excelent pentru a lupta împotriva depunerii tartrului. Ca pisica să nu se rănească sau să-și înțepe gingiile, care se pot infecta, peștele trebuie curățat, pe cât posibil, de oase. De asemenea, nu-i da niciodată oase mici ascuțite sau friabile (iepure, puii).
Ce te faci atunci când pisica ta a început să ignore regulile curățeniei și s-a hotărât să nu mai urineze la tăviță? În mod cert, are un motiv, pe care trebuie să-l descoperi rapid, altfel, viața îți va deveni un coșmar. Așadar, de ce oare se comportă așa?
Este bolnavă
Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să mergi cu ea la veterinar. Comportamentul său poate fi primul simptom al unei boli ce trebuie urgent tratată. Dacă medicul a declarat-o sănătoasă caută alte explicații.
Nu mai corespunde tăvița
Ai schimbat locul tăviței? De exemplu, ai dus-o undeva unde este zgomot sau agitație? Dacă nu, e posibil să o refuze ori fiindcă e prea adâncă, ori prea plată, ori nu are suficient nisip, ori nu-l schimbi destul de des.
Masculul și teritoriul
Vine o zi în care masculii își vor marca teritoriul, pentru a atrage femelele și a-i îndepărta pe rivali. Dacă motanul nu este destinat reproducerii și nu are ocazia să iasă afară și să se plimbe după chef, e mai bine să-l castrezi.
Șterge „urmele rivalului“
Fii atent la produsele cu care îi speli farfuriuța sau tăvița sau la produsele menajere. Unele conțin amoniac și mirosul îi amintește pisicii de cel al urinei și, acolo unde simte prezența dușmană, va urina și ea. Blănurile, covoarele și parfumurile, ca și hainele și pantofii din piele, datorită mirosurilor pe care le degajă, constituie pericole.
Cum să reacționezi?
Pisica trebuie dresată de mică. Întâi instalează-i tăvița într-un loc ferit. Când o vezi că își caută locul pentru a urina, du-o imediat acolo. mângâi-o și vorbește-i calm și afectuos. Locul în care a urinat se spală cu detergent pentru veselă.
Chiar dacă pisicile par a se descurca bine fără noi, ele sunt de fapt foarte sensibile,  devin agitate doar din motive reale, dar pe care nu le-am depistat, așa că aveți grijă de ele. Pe curând!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply