Erica înveselește toamna și grădina, și balconul

0
Foto: arhiva Practic Idei
Lenuța Vrânceanu, loc. Izvoru, jud. Prahova
Dragii mei,
Vă spun cum am putea să ne aranjăm florile în casa noastră, pentru o ambianță plăcută, de veselie și prospețime și cum se îngrijește Erica carnea.
Florile pot fi răspândite pretutindeni în locuința noastră, la ferestre, în plină lumină, în colțuri întunecoase, pe măsuțe, etajere etc. Aranjarea florilor în încăperile casei trebuie făcută cu o deosebită grijă, pentru ca efectul să fie cel scontat.
Cozile florilor nu trebuie să aibă o lungime uniformă, deoarece aranjatul devine incomod și monoton. Florilor voluminoase li se lasă cozile mai lungi, pentru a se potrivi în mod grațios deasupra celorlalte și pentru a li se păstra forma.
Florile de diverse culori vor fi mai de efect dacă cele de culoare mai deschisă se pun în mijlocul glastrei, iar florile de culoare închisă la marginea buchetului.
Vasele în care se pun florile se umplu cu apă până sus, se așază florile una câte una, întâi cele cu tija mai lungă, neregulată, încrucișându-le în vas, pentru a da florii un aspect grațios, așa cum au irișii, crizantemele, crinii. Trandafirii vor părea și mai frumoși într-un vas de cristal. Lalele sunt de efect în vase înalte. Violetele se potrivesc în cănițe de lut nesmălțuit. Garoafele par mai frumoase într-un vas cu gura largă. Călțunașii, campanulele, clopoțeii îmbracă frumos o căldărușă de aramă. Margaretele au efect aparte într-un vas de faianță. Liliacul, crizantemele, gladiolele necesită vase mari. Crinii albi vor fi de mare efect în vase înalte de cristal negru. Florile de ochiul-boului se potrivesc în vase de aramă. Un sfeșnic cu două lumânări colorate plasat între două vase cu flori, pe masă, este de mare efect.
Toamna, Erica carnea înveselește peisajul. Este o plantă de toamnă, care înviorează cu florile sale colorate atât grădinile, cât și balcoanele. Florile sunt mici, de formă cilindrică, poziționate una lângă alta, ca într-un spic. Gama de culori pe care o au acestea acoperă nuanțe de la roz până la roșu, în funcție de specie. Atrag atenția prin intensitate și astfel plantele împodobesc și delimitează accentuat marginile potecilor, ale aleilor, ale șoselelor sau baza gardurilor vii atunci când sunt plantate la exterior. În casă Erica carnea va fi o încântare pentru că înflorește aproape permanent.
Erica carnea este originară din centrul și sudul Europei. Are o creștere înceată și este una dintre plantele ale cărei frunze sunt mereu verzi. Crește sub formă de tufă și se pretează ca vegetație pentru grădină, dar este adaptată și condițiilor oferite de ghiveci. Este deosebit de decorativă și colorează plăcut zona în care este amplasată.
Tufa  nu crește mai mult de 12-15 cm în înălțime și poate avea diametrul de până la 40 cm. De aceea pentru plantarea în grădină, se recomandă ca spațiul liber dintre tufe să fie suficient ca ele să se poată dezvolta în voie. În timp, odată cu îmbătrânirea plantei, tufa capătă un aspect neregulat, însă acest aspect poate fi rezolvat prin tundere. Erica carnea face fructe de dimensiuni mici, care nu sunt semnificative din punct de vedere ornamenal.
Se dezvoltă bine în zonele cu multă umezeală. Necesită udări regulate. În timpul iernilor severe, se va proteja. Adesea, planta poate muri din cauza excesului de fertilizare sau a uscăciunii solului. Înmulțirea se face prin semințe sau tăind fragmente care se pun la înrădăcinat în apă sau direct în pământ.
Vă doresc sănătate și multe bucurii!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply