Energie electrică gratis acasă

1

Florin Bîlbîe, com. Grivița, jud. Ialomița
Dragi cititori,
În această scrisoare, vă voi dezvălui modul prin care consum mai puțin curent de la rețea, prin intermediul unei surse neconvenționale: panoul solar fotovoltaic.
Panoul solar fotovoltaic este „un aparat” care, prin intermediul luminii solare, produce curent continuu (D.C). Celulele fotovoltaice, componentele panoului, sub acțiunea luminii solare produc tensiune electrică. În ultima perioadă, au apărut așa numitele „case verzi”, care sunt independente de racordările la curent electric, apă curentă și gaze. Aceste case reprezintă un model fiindcă oferă o metodă simplă, dar costisitoare pentru vremurile de acum, prin care omul poate proteja natura. Mulți au preluat o parte din concept, în special panourile fotovoltaice, deoarece nu presupun construirea unei noi case.
M-am documentat despre panourile fotovoltaice și m-am convins că trebuie să-mi cumpăr și eu. Am aflat că cele mai bune sunt cele monocristaline, fiindcă produc energie și în zilele noroase. Mai sunt cele policristaline (produc curent electric doar în prezența razelor solare), apoi cele amorfe. Economisind bani, în vară am reușit să-mi cumpăr un sistem solar, de care sunt foarte mulțumit. „Mica rețea electrică” este compusă din: un panou solar fotovoltaic monocristalin 100 W, un regulator electric, o baterie auto, cabluri de 2,5 mm și becuri. Panoul solar este produs în Germania și l-am cumpărat la prețul de 500 lei de la o firmă distribuitoare. Sub acțiunea directă a soarelui, panoul produce 100 Wh, adică 5,25Ah*19,2V, la înclinația de 60 grade față de sol. Pentru că energia se stochează în baterie, este nevoie de un regulator de tensiune, care transformă volții panoului (19.2V) în volții necesari bateriei.
Regulatoarele pot fi de mai multe tipuri în privința intensității curentului (5A, 10A, 20A, 30A). În cazul meu a fost necesar un regulator de 10A, în valoare de 100 lei. Fiindcă intensitatea maximă a panoului este 5,25A, nu puteam pune un regulator de 5A. Următorul element din sistem este bateria. Este bine să folosiți baterie solară specială pentru așa ceva, dar pentru început am achiziționat o baterie auto de 80 Ah, în valoare de 300 lei. Acumulatorul solar este mai bun pentru că rezistă la mai multe cicluri încărcare-descărcare. Întotdeauna trebuie să vă rămână în baterie o energie de 30%. Dar stați liniștiți, regulatorul vă atenționează când veți consuma din cei 30%. Ei, și acum dacă tot am energie electrică, trebuie să o consum. Astfel, am atașat în casă un nou sistem de iluminat. Am cumpărat niște matrix-uri cu lumină caldă, produse în Germania, aproximativ 30 lei o bucată. Acestea se racordează la 12V, sunt foarte economice, consumând 1,4W și dau o lumină bună. Pentru a cheltui mai puțini bani am construit eu becuri pe bază de leduri costându-mă aproximativ 8 lei unul. Despre cum să faci singur un bec de 12V voi reveni în alt articol. În concluzie, cu doar 1.000 lei îți poți pune bazele unui sistem solar fotovoltaic. Succes!
Foto: Florin Bîlbîe

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Pingback: Becuri cu led | Revista Practic idei

Leave A Reply