Eficientizarea facturii pentru centralele termice

0

Indiferent ca locuiti la bloc sau la casa, incalzirea spatiului pe timp de iarna poate sa fie o provocare nu doar inginereasca ci si costisitoare. Iata cateva sfaturi pentru a avea un consum mic, eficient si un randament bun, astfel incat perioadele geroase sa nu devina un stres din pricina facturilor la gaze.

Termostatul wireless

Primul lucru ce trebuie facut pentru a scadea costurile cu gazele in cazul incalzirii cu centrala termica, este achizitionarea unui termostat wireless. Avantajul acestuia este ca poate sa fie luat in camera in care se sta mai mult. Astfel, ziua, poate sa stea in living unde sta toata familia iar seara poate sa mearga in dormitorul matrimonial. De asemenea, multe modele au posibilitatea de a personaliza programe. Astfel, se poate seta pentru perioada zilei o temperatura mai mica pentru ca toata lumea este plecata si  incepand cu ora 17.00 temperatura sa creasca cu cateva grade. Astfel, la ora la care locatarii se intorc, temperatura in casa este optima fara a se consuma inutil in timpul zilei. Firmele de specialitate estimeaza ca prin folosirea unui asemenea dispozitiv, consumul de gaze poate sa scada chiar si cu 30%. Tot in aceeasi categorie se incadreaza si anumite centrale termice moderne care au incorporate sisteme de conectivitate la internet. Spre exemplu, centrala termica Ariston Class Net din gama Ariston One poate fi conectata la internet printr-un senzor de camera “Cube S net room sensor” prin intermediul caruia, cu o aplicatie de pe telefonul mobil putem sa ii setam temperatura de la distanta. Deja avem o centrala termica inteligenta.

 

Calitatea, renumele si garantia centralei

Fiind o piata libera in crestere, au aparut foarte multe branduri de centrale termice “no name” care par a avea aceleasi caracteristici ca si cele consacrate, existente pe piata de zeci de ani. Ca in orice domeniu in care produsul original este inlocuit cu unul copiat, si in ceea ce priveste centralele termice rezultatele vor fi aceleasi. Orice centrale termice necunoscute se vor achizitiona, nu or sa fie niciodata la fel de eficiente, rezistente si fiabile precum niste centrale termice Ariston. Sunt ieftine pentru ca folosesc materiale ieftine si tehnologii ieftine.

Calorifere eficiente

Caloriferele trebuiesc montate in dreptul ferestrelor, nu trebuiesc acoperite cu perdele, draperii sau mobila si trebuie sa aiba dimensiuni corespunzatoare suprafetei camerei in care sunt puse. Degeaba investim intr-o centrala buna daca intr-o camera cu suprafata mare vom pune un calorifer mic. Aceste lucruri se estimeaza impreuna cu specialistul care realizeaza sistemul de incalzire. In functie de dimensiunile retelei si numarul de calorifere, alegem si puterea centralei.

Instalarea si punerea in functiune

Este foarte important ca centrala termica sa fie instalata de catre o firma specializata si acreditata. Astfel, aveti garantia ca ea este montata corect si respecta cerintele producatorului. Dupa ce a fost instalata, centrala termica Ariston o sa fie pusa in functiune de catre un reprezentant al firmei Ariston care va verifica planul instalatiei de gaze precum si factura si garantia primite de la magazinul de unde ati achizitionat centrala. Acesta va face setarile de performanta ale centralei, de temperatura pentru apa calda si caldura. Aceste setari sunt cele de referinta si ele au cel mai bun raport consum vs eficienta.

Trebuie avut in vedere ca centralele termice sunt supuse unor verificari periodice la doi ani, cand, o firma specializata va veni si va controla si masura parametrii centralei. De asemenea, orice interventie asupra centralei se face de catre un service autorizat in baza garantiei si nu de catre un instalator amator.

Eficienta centralelor termice rezidua din grija pe care o avem fata de modul de intretinere, timpul in care centrala functioneaza si calitatea produsului pe care il avem.

Noile tehnologii

Centralele termice moderne au avantajul de a fi creatia unor cercetari care au la baza dorinta de consum redus si durabilitate mai mare in timp a cazanului. Noile modele aparute pe piata folosesc materiale novatoare si tehnologii menite sa duca performantele centralelor cat mai aproape de 100%. Centrala de apartament Ariston Clas ONE 24 detine un schimbator de caldura Xtratech, nou patentat, din  otel inox care, impreuna cu celelalte tehnologii o duc pe aceasta la un randament de top de 94% (incadrare la clasa de eficienta energetica A+). Acest schimbator de ultima generatie a fost proiectat special pentru rezistenta in timp.

Tot Ariston a intodus si tehnologia Ignition System care controleaza automat tipul de gaz si arderea acetuia pentru constanta consumului pe intreaga durata de viata a centralei.

Dispayul modern care ofera informatii  concludente si multiple despre temperatura si functionare, intuitiv si facil in abordare, care ajuta la limitarea accidentelor de tipul “am apasat pe ceva dar nu stiu pe ce”, un motiv des de oprire a functionarii. Si sa nu uitam de tehnologia de conectare la internet care poate acum sa transforme o centrala obisnuita intr-una inteligenta.

Costurile mici la incalzire pentru centralele moderne, noi, pentru instalatii facute cu personal calificat si nu dupa ureche sunt ceva absolut normal.

Citeste si:

Sursa text: Digital workforce
Sursa foto: https://www.roinstalatii.ro/

 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply