EcoTrack: Aplicația care evaluează amprenta de carbon a utilizatorului

0

Interviu cu Mihai Mihu de la Asociația Creștem România Împreună, despre EcoTrack, aplicația dezvoltată recent de echipa lui, care își propune să evalueze amprenta de carbon a utilizatorului.

Ce este Asociația Creștem România Împreună și cu ce anume se ocupă?

Asociația „Creștem România împreună” a apărut ca o necesitate în viață societății românești având ca principal scop promovarea și susținerea drepturilor și intereselor culturale, sociale, economice și profesionale ale românilor aflați în România sau în afara țării, protejarea și conservarea mediului înconjurător din România pentru asigurarea unui viitor sustenabil. Iar practic, trecând peste propoziții pompoase, am pornit în 2015, cu gândul de pune umărul la schimbare. Una oricât de mică, dar care să plece de la noi, ca semn al putinței fiecărui om că poate face ceva. Iar acum, după aproape 7 ani, credem că am mișcat un pic în cei peste 35.000 de voluntari, câți au trecut prin proiectele noastre

Care sunt principalele voastre proiecte și obiective?

Asociația noastră dezvoltă proiecte pe 3 direcții: mediu, unde avem proiectul Plantează în România, proiect cu care am plantat peste 400.000 de puieți la nivel național, proiect ce a adunat peste 9.000 de voluntari in decursul timpului. Suntem mândri să spunem că acest proiect este unul dintre cele mai ample proiecte de plantări cu voluntari din România.

Următorul proiect pe care l-am dezvoltat este proiectul MallȚărănesc, proiect ce s-a consolidat ca fiind cea mai mare bază de date de producători locali din România. De curând am refăcut acest proiect, transformându-l într-un marketplace național, loc unde se întâlnește cererea cu oferta, familia de la oraș cu micul producător local. Iar în acest an vrem să ducem acest proiect la un nou nivel.

Nu în ultimul rând, în 2019 am demarat un proiect pe donarea de sânge, Vene Vii, proiect ce a ajuns să numere peste 6.000 de donatori.

Și pentru că aparent nu există un numitor comun în aceste proiecte, ne-a interesat totuși să putem să explicăm unor voluntari, importanța tuturor proiectelor și astfel a apărut conceptul de “punct de implicare socială”, prin care încercăm să identificăm pe cei mai merituoși voluntari. Aceste puncte de implicare socială vor putea fi schimbate pe bilete la filarmonică, teatru, etc. ca și recompensă pentru implicarea de care un voluntar a dat dovadă. Și da, vrem să punem aceste puncte în viitor, în blockchain. Dar despre acestea, sper să am ocazia să vă povestesc într-un alt articol, mai pe larg.

Ce este aplicație EcoTrack? Care este povestea ei, cine a lucrat la ea, cât timp, ce date oferă?

Eco.Track este ecosistemul ce permite unui utilizator să cuantifice eforturile sale în privința mediului, prin prisma amprentei de carbon salvate de acesta. La acest moment evaluăm kilometri verzi, adică cei făcuți pe jos, cu bicicleta sau cu transportul în comun, însă în viitor ne dorim să extindem evaluarea pe colectare selectivă, acțiuni de plantare și altele.

Care este valoare datelor pe care le oferă?

Datele sunt orientative, chiar dacă au în spate fundament științific. Scopul pentru care a fost creat ecoTrack nu este unul care să fie extrem de riguros, ci unul de conștientizare.

De ce o aplicație care evaluează amprenta de carbon?

Scopul principal a fost acela de a arăta utilizatorilor cât de simplu și eficient este să fii prietenos cu mediul. Am pornit de la premisa că nu putem conștientiza cât de mult rău facem în jurul nostru, pentru că dacă de exemplu, arunc o sticlă de plastic în pădure, mâine pădurea va fi la fel. Schimbarea nu este imediată. Și atunci am luat-o invers, prezentând cifre, ușor de înțeles pentru toată lumea, despre schimbările pozitive pe care le faci.

Care credeți voi că sunt principalele probleme de mediu cu care se confruntă România?

Probabil că cea mai importantă este cea legată de calitatea aerului. Aici Uniunea Europeană a inițiat proceduri judiciare de infringement. Iar dacă este să analizăm per ansamblu, probabil că cea mai mare problemă legătă de mediu, este neaplicarea legii. La acest moment, din punctul meu de vedere, mai bine jumătate dintre problemele existente s-ar rezolva dacă legislația de mediu s-ar aplica. De ce nu se aplică?! Lipsă de resurse umane, lipsă de aparatură, lipsă de interes, multe lipsuri…

Care sunt progresele făcute de România când vine vorba de grijă față de natură, sustenabilitate etc?

Principalele progrese vin de pe urma presiunii diferitelor organizații neguvernamentale, care au ales să se canalizeze pe această direcții. Fac referire la acest moment la oprirea tăierilor ilegale, pentru că au fost campanii foarte vizibile, dar de asemenea putem vorbi despre crearea de sactuare pentru urși, sau promovarea conceptului de ecoturism. Cred că prin toate aceste inițiative, gradul de conștientizare a ceea ce înseamnă mediul a crescut în ultimii 5 ani de zile, ceea ce este un lucru teribil de bun.

La ce vă gândiți atunci când vorbim despre o comunitate sustenabilă și cum credeți că va arăta această comunitate peste 10 ani?

Mă gândesc la economie circulară, mă gândesc în primul rând la multă educație. Mă gândesc că într-adevăr toată această construcție este sub auspiciul cuvântului comunitate, sub auspiciul cuvântului împreună. Lucrurile merg înspre această direcție, pentru că marea majoritate a înțeles (cel puțin la nivel declarativ), că dacă vom continua așa, umanitatea este pusă în pericol. Sustenabil și rezilient, astfel încât cei ce vor urma să se bucure cel puțin la fel de mult de mediul înconjurător.

O concluzie?

Educația este fundamentul oricărei civilizații. Cu cât conștientizăm mai repede impactul pe care fiecare dintre noi îl avem asupra celorlalți, cu atât vom putea să ne schimbăm pe noi înșine și inclusiv mediul din jurul nostru. Tot ce trebuie este un pic de voință!

Sunt gesturi mici, la îndemâna oricui, iar fiecare gest mic are un impact mare când acționăm împreună.

*Conținut sponsorizat, realizat în parteneriat cu E.ON*

Foto: 123rf

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply