Economisesc spațiu în grădină folosind porumb în loc de araci

2
Foto: arhiva Practic Idei
Ioana Preda, București
Dragi prieteni,
În cele ce urmează doresc să vă împărtășesc din ultimele încercări ale mele în privința grădinăritului.
Din anul 2009, de când îngrijesc de mica mea grădină de la casa părintească, am tot încercat să pun ordine în tot ceea ce fac. Am început cu săpatul grădinii și cu desțelenitul, deoarece pe acea porțiune de grădină s-a aflat o plantație de viță-de-vie. Soțul meu a săpat cu cazmaua toată parcela de pământ primăvara devreme. Apoi am trecut la dezinfectarea solului folosind piatră-vânătă (2 linguri la 10 l de apă). Am lăsat apoi 2 săptămâni la odihnă așteptând încălzirea solului.
Mi-am făcut o schemă cum aș putea să împart locul, așa încât să pot cultiva mai multe legume, pe o porțiune destul de mică de pământ. Soțul meu mi-a construit 2 spalieri, astfel că am rezolvat plantarea răsadului de fasole urcătoare pe cel de-al doilea. Am folosit fasolea urcătoare Aurie de Bacău (după sfatul domnului Mircea Tunariu din Arad), care s-a dovedit a fi foarte bună și productivă. De jur împrejurul grădinii am pus câte un rând de floarea-soarelui, care ne-a încântat cu prezența ei. Roșiile, ardeii, vinetele le-am pus în mijlocul grădinii, după ce am obținut răsaduri din semințe proprii în balcon.
Imediat au apărut și coropișnițele, distrugând tot ce însemna răsad fraged. Am făcut după o rețetă preluată de la prietenii „practici“ o combinație de: o cană mălai, o cană zahăr, un pahar grăsime, o fiolă de insecticid Decis și puțină apă. Am împrăștiat amestecul pe lângă răsaduri și a avut rezultat, căci am scăpat de coropișnițe. Am avut satisfacția că am distrus devreme coropișnițele, neajungând să scoată pui. După cum știți din anii anteriori, eu nu tratez chimic legumele, ci numai natural, folosind îngrășăminte din bălegar sau macerat.
Acum fiind la București, nu am posibilitatea de a cumpăra acest gunoi de grajd, așa că am apelat la folosirea maceratului din plante. Mergând frecvent în parcul Carol, am cules urzică albă moartă și am procedat astfel pentru a obține prețiosul macerat: într-un butoi de 60 litri plin cu apă, am pus o sacoșă de urzică moartă lăsând 3 zile să se macereze. Am diluat maceratul cu apă, punând la o găleată 2 litri de macerat, pe care l-am aplicat. Am tratat astfel plăntuțele, le-am stropit și pe frunze cu pulverizatorul și totul a decurs foarte bine. Recolta a fost peste așteptări.
În luna iulie anul trecut, m-am confruntat cu două probleme, canicula și lipsa ploilor, dar nu m-am descurajat punând la fiecare fir de roșie, ardei și vânătă peturi de 2 litri tăiate la bază, umplute cu apă, care a suplinit apa necesară zi de zi. Am asigurat hrana legumelor, acestea crescând bine, natural și fără să sufere de secetă.
Am obținut o recoltă foarte bogată de fasole lată urcătoare, dar spre supărarea mea 30% din recoltă a fost seacă. M-am tot gândit cum să asigur apa necesară la această fasole și am găsit anul acesta soluția. Încercând să-mi pun ordine în idei, nopți întregi m-am găndit și iată ce a ieșit. Dragii mei, când muncești cu drag și iubești natura, nimic nu ți se pare imposibil de realizat. Deși a fost o primăvară târzie și rece, nu m-am lăsat copleșită și vă împărtășesc cum am procedat. Începând cu 1 martie 2011 am pus la încolțit semințe diverse în cutii de plastic. Am adus pământ din parcul Carol, am avut 200 boabe de porumb, 50 boabe de fasole urcătoare și, bineînțeles, semințe proprii de roșii, ardei, vinete, dovlecei, tărtăcuțe și ardei de ornament.
După data de 2 mai am transplantat răsadul de porumb în grădină, având grijă să pun câte 2 fire la un cuib lăsând o distanță mai mare între rânduri și cuiburi. Pe 11 mai am transplantat roșiile la firele de porumb, am pus 2 fire de roșii la un fir de porumb, așa încât să înlocuiesc aracii cu porumbul.
Pe măsură ce porumbul crește, înlătur frunzele bătrâne și leg firele de roșii de tulpina porumbului. Am avut grijă să copilesc bine roșiile încât să se dezvolte armonios. Astfel, acum voi obține 2 recolte, una de porumb de fiert și una de roșii până toamna târziu.
Menționez că am încercat să procedez la fel punând roșii cu floarea-soarelui. S-au dezvoltat foarte bine, dar tulpina florii-soarelui nu a rezistat și s-a frânt când roșiile aveau mai multă nevoie de stabilitate. Așa că, dragii mei, dacă încercați, vă sfătuiesc să asociați roșiile cu porumbul. La floare- soarelui puteți pune fasole urcătoare, îi merge de minune.
Fasolea urcătoare am transplantat-o în grădină în data de 18 aprilie. Am acoperit fiecare fir cu o sticlă de plastic de 2 l tăiată la fund; scoteam dopurile pe timp călduros, apoi noaptea le puneam la loc. După ce a trecut perioada friguroasă am scos sticlele și am legat fasolea cu sfoară de plastic la cel de-al doilea spalier. Dar a început să-mi fie teamă că acea fasole, frumoasă și productivă va fi din nou seacă. Imediat mi-a venit ideea să întorc sticlele cu deschizătura dopului în jos și să le umplu cu apă, așa încât să asigur o continuitate în hrănirea fasolei.
Țin să împărtășec marea bucurie: după numai 5 zile am obținut fasole înflorită (nici nu văzusem că avea boboci). Mi s-a părut un miracol și am plâns ca un copil. Ulterior s-au format și tecile și am fost foarte mulțumită de recoltă.
Vă doresc o vară bună, cu ploi pe măsură și cu recolte bogate!

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion2 Comments

  1. Pingback: Cum cultivi porumb zaharat | Revista Practic idei

Leave A Reply