Economisesc preparând în gospodărie săpun cu lavandă

0
Foto: arhiva Practic-Idei
Fănica Doina Țană, Brăila
Stimată redacție,
Confirm primirea premiului din nr. 5/2011 la concursul “Am un prieten alături”. Revin cu metode proprii de economisire pentru cei interesați.
De această dată vă împărtăşesc câteva metode pe care eu le aplic pentru a face economie, deoarece veniturile noastre sunt modeste.
Săpunul de lavandă îl pregătesc singurică, deoarece el alungă insomnia. Este foarte bun pentru împrospătarea pielii, exfoliant, înviorător, aromant. Ai nevoie de  un săpun normal (fără arome sau alte ingrediente) de casă, de o lingură de ovăz pisat şi o linguriță de lavandă. Ar mai fi nevoie de un cub untură albă. Razi săpunul pe răzătoarea mică, amesteci pe foc, cu restul ingredientelor, după care pui în formă.
Demult pe măsuța de noapte a străbunicilor noştri se găseau întodeauna o carafă cu apă, un pahar şi câteva bucățele de zahăr, care se mâncau înainte de culcare. Spuneau bătrânii că îl foloseau să alunge insomnia. Am preluat acest obicei uneori, mai ales atunci când sunt prea obosită, deoarece bucățica de zahăr mă ajută să-mi refac energia consumată şi-mi linişteşte somnul.
Zațul de la cafeaua băută nu îl arunc, îl pun la flori, este bun ca îngrăşământ şi, uneori, când mi se mai prinde mâncarea de fundul cratiței, pun 2 linguri de zaț, apoi frec bine cu o cârpă, iar cratița devine ca şi nouă.
O sticlă frumoasă care s-a prăfuit sau murdărit o curăț cu cojile de la două ouă. Le pun în sticlă, torn apă călduță şi agit bine de tot. Sticla se va curăța foarte frumos. Tot cojile de ouă le pisez mărunt şi le folosesc ca îngrăşământ la florile de pe balcon.
Ferestrele le spăl fie cu soluție specială, fie cu produsul clasic (apă cu spirt), însă, ca ele să fie impecabile, nu le curăț niciodată când este soare, deoarece atunci ele rămân pătate, orice aş face.
Ca să scap de păianjeni, ung tocurile uşilor şi ferestrelor cu oțet şi musafirii nepoftiți nu vor mai intra în casă.
Dacă se întâmplă să intre furnici în locuință, am şi pentru asta o soluție. Pun sare în locurile pe unde le-am găsit sau, pentru a le atrage, pun un borcan de miere ori de zahăr pe o tavă, iar de jur împrejurul lui sare din belşug.
Mă bucur că am avut ocazia să vă împărtățesc câteva moduri de a economisi, pe care sper să le pună în aplicare şi alți cititori și să fie mulțumiți de ele!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply