Economie cu trucuri de la bunici – I

0
www.pixabay.com
www.pixabay.com
Dragi cititori,
De multe ori simţim că banii nu ne ajung, că facturile vin tot mai mari, iar cumpărăturile costă tot mai mult, deşi nu luăm niciodată produse de lux sau foarte scumpe. Acest lucru se întâmplă pentru că am uitat cum să facem economie şi că fiecare bănuţ salvat contează. Pentru că aveam nevoie de o lecţie în acest domeniu, am apelat la bunicii mei, care trăiesc cu pensii de câteva sute de lei pe lună şi care nu simt că le lipseşte ceva vreodată.

  1. Grădina proprie. E adevărat, bunicii mei stau la ţară şi au o grădină generoasă, dar i-am întrebat despre plante care fac economie de spaţiu şi mi-au dat următoarea listă de plante uzuale care pot fi crescute şi în grădini mici sau chiar în ghivece pe balcon: roşii Roma sau cherry, ardei, ceapă şi usturoi, fasole (creşte pe verticală şi poate fi întinsă pe un grilaj), castraveţi cornichon, căpşuni. Şi poate că te gândeşti câtă economie poţi face cultivând ceapă în balcon, când aceasta costă 2 lei/kg. Dacă ai găti zilnic, precum bunicii, ai economisi cam 2-3 lei pe săptămână, iar la final de lună ai 10 lei economie.
  2. Remedii naturale. Cât costă medicamentele pentru răceală? Exact. Dacă mergi cu tuse ori temperatură ridicată la farmacie, sigur pleci cu cel puţin 20 lei mai uşor. Desigur, în cazul afecţiunilor grave sau îndelungate, cel mai bine este să mergi la doctor, dar pentru mici răceli de sezon sau migrene există remedii naturale la îndemână: şosete în oţet (febră), frecţii cu alcool diluat (dureri musculare), sare încălzită pusă pe piept (tuse seacă), baie de aburi (nas înfundat), cartofi pe frunte (dureri de cap), usturoi pisat (dureri de dinţi).
  3. Refoloseşte obiectele vechi. Hainele care nu mai sunt bune devin cârpe de spălat baia ori podelele (ce lavete?) sau sunt transformate în preşuri (fâşii înguste împletite), borcanele se păstrează de la an la an pentru conserve sau devin recipiente pentru zahăr, orez etc.

Mai avem câteva sfaturi de la bunici pentru economie aici!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply