Economie cu trucuri de la bunici – II

0
www.pixabay.com
www.pixabay.com
Dragi cititori,
Continuăm seria sfaturi pentru economie de la bunicii mei începută aici.

  1. Găteşte acasă. Da, aşa este, locuim în oraşe mari şi lucrăm 8 ore pe zi, de aceea este greu să gătim zilnic mâncare proaspătă cum fac bunicii. Dar putem să luăm exemplul lor cel puţin pentru prima parte a săptămânii. Duminica se gătesc 2-3 feluri de mâncare, cât să ajungă pentru 2-3 zile din săptămâna următoare şi se păstrează la rece. Când eram mică, pentru a face economie, bunicii găteau duminica oale mari cu mâncare şi le păstrau în beci câteva zile, bine acoperite. De asemenea, dacă ai vreo masă mare, mâncarea rămasă este porţionată şi congelată, apoi încălzeşti atât cât ai nevoie în fiecare zi.
  2. Economie la fiecare piaţă. Când iau pensia, bunicii pun deoparte banii pentru facturi, care sunt întotdeauna plătite la timp, pentru a nu acumula restanţe. Din restul de bani, pun 10% în economii de durată, la bancă. Indiferent de sumă, aceştia sunt bani care sunt adunaţi pe mai multe luni şi folosiţi doar pentru cazuri de urgenţă. Banii rămaşi sunt apoi împărţiţi pe 4 săptămâni şi acelea sunt sumele de cheltuit pe mâncarea săptămânală. Dacă reuşesc apoi să se încadreze cu banii sub sumele stabilite, pun restul în economie pe termen scurt, într-o puşculiţă. La final de lună, cu aceşti bani îşi fac diverse bucurii: o călătorie la vreo rudă din alt oraş, o haină nouă, câte ceva pentru casă.
  3. Lucrează de mână. A folosi maşina de cusut nu numai că aduce o economie în casă, dar ajută să ai haine, lenjerii de pat sau prosoape pe gustul tău, trebuie doar să cumperi materialul. Bunica ne croşeta papuci, mănuşi, căciuli şi fulare, ne cosea ii şi ne făcea rochiţe sau fuste simple din resturi de material. Şi acum, pe timp de iarnă, folosesc tot şosete de lână făcute de ea şi mănuşi la fel, deoarece nu sunt altele mai călduroase, confortabile şi rezistente decât acelea.

Sper că aceste sfaturi vă sunt de folos în a face o mică economie. Şi nu uitaţi, un bănuţ singur nu înseamnă nimic, dar, dacă adunăm o lună, vom putea vedea rezultatele!
Text: Cătălina Vieru

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply