După muncă, îmi dădea putere un pahar de bragă

0

Elena Netcu, București
Dragă cititorule,
Braga este o băutură cu efecte miraculoase și energizante, care te pune pe picioare în caz de boală sau convalescență.
Braga este o băutură fabricată și folosită din cele mai vechi timpuri, de peste 100 de ani. Îmi amintesc că atunci când eram copil și mergeam în vacane la bunici, bunica ne făcea bragă, care ne plăcea foarte mult. Dar nu numai la țară era cunoscută această băutură, ci și în oraș se făcea bragă, care se vindea foarte bine, pe lângă răcoritorele de altă dată, care nu erau altele decât sifon și limonadă. Acestea se găseau prin chioșcurile cu dulciuri sau patiseriile din Bucureștiul de altă dată.
Când plecam prin oraș cu treburi sau când veneam de la serviciu și mai treceam pe lângă un chioșc cu răcoritoare, nu serveam altceva decât un pahar cu bragă, pe care comerciantul o ținea la rece în butoiul cu gheață. Simțeam că după atâta oboseală, această băutură îmi dădea putere. De aceea copiii și tinerii din ziua de azi ar trebui să bea și ei din această băutură cu gust de tărâțe, să vadă cât de bună este, lăsând la o parte sucurile carbogazoase.
Nouă, celor ce am cunoscut această băutură, ne-ar face plăcere să mai bem câte un pahar și prin patiseriile moderne. Fiind o băutură ieftină, ea se obține din făină de mei, făină de orez, făină de secară, mălai și tărâțe de grâu, din care se fac turte de o palmă pe care le coci, le pui în butoiul de lemn, le amesteci cu apă fierbinte și le lași la fermentat trei zile. După care o amesteci cu zahăr sau miere. Are un gust bun. Multă sănătate!
Foto: Monica Viericiu

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply