După mulți ani, a înflorit orhideea

0
Foto: Dorina Balaș
Dorina Balaș, Nădrag, jud. Timiș
Dragi cititori,
Vreau să vă împărtăşesc bucuria pe care o am când îmi văd înflorită orhideea – Bletilla striata – după mulți ani. Am cumpărat un rizom cu câțiva ani în urmă.
În zece ani, o singură dată am văzut cum arăta floarea şi atunci doar vreo două flori dintr-un spic, căci bobocii nu apucau să se deschidă și se uscau.
Toamna trecută unul dintre vase l-am dus la iernat în beci, iar primăvara, când a pornit în vegetație l-am pus în solar, fiind un loc luminos, dar mai răcoros ca în casă, nefiind încălzit. A înflorit extraordinar, iar florile au ținut foarte mult timp, spre deosebire de ghiveciul care a iernat în casă, la căldură chiar dacă în repaus şi care nu a înflorit deloc.
Bletilla este o orhidee terestră originară din pădurile Japoniei şi Chinei, cu frunze frumos lanceolate ce pot atinge 20-30 cm lungime și 3-4 cm lățime. Inflorescențele sunt grupate sub formă de spic; după pornirea în vegetație apar primăvara din mijlocul frunzelor și sunt de culoare violacee (există şi cu floare albă). Rizomii se plantează în  soluri acide sau neutre, fertile, umede, bine drenate, în locuri luminoase, umbrite după-amiaza.
Se udă constant în perioada de vegetație, administrându-se săptămânal fertilizant în perioada de înflorire. După înflorire, plantele au nevoie de fertilizări lunare. Toamna, frunzele se îngălbenesc şi cad, rămânând doar rizomii în pământ și peste iarnă udatul se sistează. Ghivecele iernează în loc răcoros – rezistă până la -70 grade Celsius.
Se înmulțesc prin divizarea rizomilor, primăvara devreme. Mult succes!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply