După 5 ani de așteptare, m-am bucurat de flori

0
Foto: Daniela Bărăitaru
Daniela Bărăitaru, Constanța, jud. Constanța
Dragii mei,
Vă scriu despre o plantă de grădină, spectaculoasă prin dimensiuni și decorativă, care de curând m-a uimit: a înflorit! O avem de 5 ani și acest lucru nu se întâmplase niciodată.
Am în grădină o plantă despre care credeam că este agavă și m-am informat despre ea. Am aflat dintr-o carte de specialitate că florile, grupate pe tije înalte, apar, în medie, o dată la 10 ani. De aceea, încă de când au apărut bobocii, m-am gândit că e un eveniment deosebit, că merită să imortalizez planta printr-o fotografie și să vă scriu despre ea. Planta mea însă este o yucca de grădină, o specie destul de des întâlnită, care înflorește vara. Yucca este un gen de plante care face parte tot din familia Agavaceae, de aceea are multe caracteristici comune agavei, de care însă trebuie distinsă.
Yucca are frunze verzi–albicioase, ascuțite la vârf, de forma unor lănci. Frunzele care ating lungimi variabile sunt dispuse în formă de rozetă. Faptul că frunzele au extremitățile ascuțite nu o recomandă pentru interior, unde spațiul este restrâns. Cel mai bine va fi să o plantați în grădină, în mijlocul rondurilor de flori.
Vara, planta trebuie ținută afară în plin soare și se udă des. Dacă o țineți în ghiveci, iarna o puteți duce într-o cameră răcoroasă și să o udați rar. Eu am lăsat-o pe timp de iarnă în grădină, acoperită cu folie de polietilenă, și s-a păstrat foarte bine, fără să înghețe sau să sufere cumva – e adevărat, la noi gerurile nu sunt foarte mari. Yucca filamentosa este o specie foarte rezistentă, inclusiv la geruri mari.
Planta se udă moderat în perioada primăvară–vară, iarna cantitatea de apă se reduce substanțial, pentru că nu este pretențioasă la udare și poate rezista mari perioade de timp fără a i se administra apă (se comportă aproape ca un cactus). În apă se poate adăuga și îngrășământ universal pentru plante, de primăvara până toamna. Evitați udarea excesivă, pentru că apa care se adună în partea centrală a stelei poate provoca putrezirea plantei.
Plantele se pot transplanta la 2-3 ani, într-un substrat format dintr-un amestec proaspăt din pământ de grădină, pământ de frunze și nisip. Pentru înmulțire despărțiți puii de la baza plantei și sădiți-i în ghivece mici. Pământul trebuie să fie umed, dar să nu mustească. O dată pe lună se administrează fertilizant potrivit pentru plante suculente și cactuși. Vă recomand să primiți această plantă în grădinile voastre!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply