Două plante bulboase și tare frumoase: fritillaria și nerine

0
coroana imperiala
Foto: Victorița Diaconu
Victorița Diaconu, Orlești, jud. Vâlcea
Dragi colaboratori și cititori ai revistei,
Prezint două plante pe care eu le dețin: coroana imperială și crinul de Guernesey.
Coroana imperială sau Fritillaria imperialis este o plantă care se înmulțește prin bulbi, care se scot din pământ la sfârșitul lunii septembrie cel mai târziu începutul lunii octombrie, iar după ce sunt curățați de eventualele uscături sau părți putrezite, se țin 4-5 ore într-o soluție cu fungicid, de exemplu Belante 0,5% și apoi se replantează cât mai repede. Este foarte important ca bulbii să nu fie ținuți prea mult timp în aer.
Se acordă multă atenție adâncimii la care se replantează bulbii, pentru că există pericolul ca replantați incorect să nu înflorească. La fel de multă atenție trebuie acordată tipului de sol în care sunt sădiți.
Au nevoie de un sol ușor humos, adâncimea plantării este de 15-17 cm și-i acoperim apoi cu un strat de pământ ușor, fără a fi bălegar. Dacă sunt plantați în sol cu mult îngrășământ natural, bulbii pot fi distruși de dăunători.
Bulbii se plantează în locuri semiumbrite, unde apa să nu stagneze, pentru că nu suportă prea multă umiditate în sol. Pentru că bulbii se scot din pământ la 3-4 ani și în acest timp dintr-un singur bulb pot crește alți 7-8, distanța dintre ei trebuie să fie de 35-40 cm. Din fiecare bulb cresc în fiecare primăvară 2-3 tije, dar nu toate vor înflori. Tijele ajung la înălțimea de până la 1 m, pe fiecare tijă cu flori apar cam 6-10 cupe roșu-cărămiziu, care sunt ca niște clopote ce atârnă aproape de vârful tijei.
Are nevoie de 2-3 fertilizări cu îngrășământ înainte de înflorire, ca florile să fie mari și frumoase, dar și ca bulbii să crească viguroși și sănătoși.
În timpul înfloririi tijele au nevoie de tutori pentru susținere. Atenție, după trecerea florilor, tijele nu se taie, ci rămân pe loc până se îngălbenesc, se usucă total apoi se rup ușor. Există și alte soiuri și culori de flori, dar eu doar acest soi cu flori roșu-cărămiziu îl dețin și sunt foarte încântată când în luna martie în grădina mea există așa frumuseți.
Pot fi oferite ca flori tăiate, sunt foarte elegante și frumoase în vaze, dar nu uitați că trebuie să rămână 10-15 cm din tijă, pentru ca bulbul respectiv să poată să se dezvolte normal.
Nerine sau crinul de Guernesey este cealaltă plantă care arată mai bine în realitate decât în pozele mele, fiindcă nu am aparat performant.
În urmă cu câțiva ani am primit de la o cunoștință 4 bulbi mari, lipiți unul de altul, semn că erau desprinși dintr-un balot de bulbi. Așa aș putea să încep descrierea acestei plante. Se înmulțește prin bulbi care sunt mari, în formă de butelie, adică au partea de sus subțire și lungă, iar partea de jos mare cu rădăcini (mustăți) cărnoase, foarte viguroase, care la plantare trebuie scurtate până la 2 cm de bulb.
În luna octombrie la începutul acesteia, dacă dorim să înmulțim plantele, se scoate balotul cu bulbi care sunt destul de adânc înfipți datorită rădăcinilor. Îndepărtăm cu grijă pământul apoi cu un cuțit tăiem rădăcinile și încercăm să desprindem cu multă grijă câte 2-3 bulbi. Împărțim bulbii în mai multe părți apoi îi punem în soluție fungicidă pentru a preveni atacul anumitor boli. Ținem bulbii 2-3 ore apoi îi aranjăm în gropile făcute în grădină, care au fost săpate la o adâncime de 15-20 cm, bine udate, în locuri semiumbrite, dar nu cu prea multă umbră. În gropi punem câte un pumn de bălegar bine cernut, din care trebuie să îndepărtăm eventualii dăunători. Așezăm bulbii, câte 2-3 în fiecare gropiță, la distanțe variind în funcție de spațiul disponibil sau după cum dorim să-i avem în grădină. Așezăm pământul bine pe lângă bulbi apoi avem grijă să fie o vreme permanent umed.
În primăvara următoare vor ieși frunze odată cu cele de narcise, zambile, lalele. Frunzele sunt mari, late, asemănătoare cu cele ale crinilor de ghiveci, de un verde închis, lucioase. Rămân verzi până la sfârșitul lunii mai, apoi se îngălbenesc și pier aproximativ odată cu ale narciselor, dar ceva mai greu.
Atunci ai crede că ai făcut ceva greșit, că nu ai replantat bulbii bine, dar spre mirarea noastră spre sfârșitul lunii iulie apare din pământ ceva ca niște bumbișori, de culoare brun-roșiatic, care cresc câțiva centimetri în fiecare zi, dar mai mult noaptea. Într-o săptămână deja tijele sunt de 30-40 cm înălțime. Când ajung la 50-60 cm, încep să se desfacă florile câte 6-10 pe fiecare tijă. La început sunt roz-închis, apoi roz-pal și când ajung la maturitate deplină devin roz-alb. Florile sunt superbe cu deschidere mare, petalele florilor sunt buclate în sus. Luciul petalelor aduce florilor o strălucire greu de descris.
Am aflat că se numesc nerine, dar eu le-aș numi „minuni florale“ pentru că sunt foarte frumoase și în grădină și în ghivece, dar mai ales ca flori tăiate. Dacă bulbii sunt deranjați primăvara, aceștia nu vor înflori cel puțin 2 ani, nici cei mutați, nici cei rămași. De aceea,  bulbii se separă la cel puțin 2-3 ani și numai în septembrie-octombrie. Florile durează aproximativ 30-35 de zile. După trecerea florilor tijele nu se taie până nu îngălbenesc, apoi se retează la 10 cm de la pământ. De îngrijit, se îngrijesc ușor, nu au nevoie de prea multe. Pământul din jurul frunzelor să fie cât de cât afânat, fără buruieni.
Suportă seceta, dar nu cea prelungită. Se pune îngrășământ înainte de apariția tijelor florale, iar după ce apar tijele florale se menține pământul umed. În zona noastră clima fiind mai blândă, bulbii rezistă bine afară, în grădină, dar pentru siguranță toamna ar trebui să fie protejați cu ceva crengi și frunze, care să fie îndepărtate primăvara devreme.
În speranța că v-am ajutat cu sfaturile mele în îngrijirea acestor plante, vă mai spun că și crinii albi, roșii și galbeni se înmulțesc tot în această perioadă și cam în aceleași condiții. Toate plantele cu bulbi au perioadă de înmulțire toamna, pentru a înflori frumos primăvara sau vara viitoare. Adunați în această perioadă semințele de la florile toamnei: cleome, crăițe, cârciumărese, dalii pitice și altele.
Numai bine vă doresc!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply