Doar în timp putem obține plante și grădini frumoase

0
foto: Ștefania Scuturdean
Ștefania Sucuturdean, loc. Zau de Câmpie, jud. Mureș
Dragă redacție,
Vă mulțumesc pentru premiul acordat cu ocazia publicării scrisorii mele în nr. 12/2010. Atunci vă scriam despre iepurașii mei. Între timp am ajuns în posesia colecției de reviste „Practic-Idei“ a mamei mele și de atunci, când vreau să mă relaxez, iau revistele și le citesc.
Vreau să spun că de când citesc revistele „Practic“ mi-am descoperit pasiunea pentru flori. Dacă până acum câțiva ani afirmam că cele mai frumoase plante sunt cele care produc fructe sau legume, acum afirm cu tărie că toate plantele sunt frumoase. Dacă pomii fructiferi și arbuștii ce produc fructe ne încântă papilele gustative, iar legumele ne oferă de asemenea plăceri ale gustului, ei bine, florile sunt hrană pentru suflet și probabil asta e cea mai deosebită calitate a lor.
Până în toamna anului 2010 am cultivat în grădină sau în ghivece doar legume și flori de grădină, iar în perioada de iarnă casa mea era goală, fără niciun ghiveci. Într-una dintre zilele lunii octombrie a anului trecut, în timp ce mă plimbam cu copilașul meu, am văzut într-un șanț o grămadă mare de mușcate aruncate. Parcă strigau la mine să le ajut, să nu le las acolo să moară… eu cred că și florile au suflet. N-am mai stat pe gânduri și le-am luat, le-am adus acasă și am început să-mi încropesc ghivece să le aduc la viață pe bietele flori. Erau câteva cu rădăcină, iar restul erau crengi tăiate. Mi-am făcut butași, am amestecat pământ de grădină cu mraniță și nisip după cum am învățat de la dragii colaboratori ai revistei și astfel, la sfârșitul lunii octombrie, eu aveam 9 ghivece cu puiuții mei de mușcată. Le-am dus în casă și chiar dacă se zice că pe timp de iarnă mușcatele nu se prind, vreau să spun că aproape toți butașii după vreo lună au început să facă frunzulițe, iar unii dintre ei chiar floricele, mai chinuite, dar bucuria mea a fost fără măsură. Apoi a început să-mi apară dorința de a avea tot felul de flori. Mama mea, care are o adevărată grădină botanică la bloc, mi-a adus crăciunițe albe și roșii, o frumoasă maranta și până la sfârșitul primăverii o să-mi aducă din toate forile pe care le are și mama. O prietenă bună mi-a dat un puișor de mărul lui Adam și un puișor de kalanchoe.
Toată această mini-grădiniță de flori am început să o îngrijesc cu toată dragostea.
Când au început să apară primele frunzulițe de la butașii de mușcate, am fost atât de încântată, încât am început să vorbesc cu dragele mele flori și să le laud că au fost puternice și au reușit să se prindă, iar ele prin abundența de frunzulițe pe care le-au făcut parcă îmi mulțumeau că le-am îngrijit.
Știu că majoritatea colaboratorilor revistei au scris despre flori multe și deosebite și majoritatea sunt experți sau au căpătat pe parcursul timplui experiență în îngrijirea florilor și pentru asta eu îi felicit și îi apreciez. Eu sunt doar o începătoare, îmi era teamă să nu greșesc undeva și să le distrug fără să vreau. Acum că încep să fie tot mai frumoase, am prins curaj și sper ca în vara asta să-mi măresc colecția de floricele. Dacă tot a fost iarnă și nu puteam face mare lucru pentru flori, le-am udat cam o dată la săptămână cu apă de ploaie în care am tăiat mărunt coji de banane, le-am mai săpat pământul de la suprafața ghiveciului și le-am așezat le geam să aibă lumină din plin. Abia aștept să vină perioada de înflorire să-mi umplu sufletul de fericire. Atunci le voi ajuta cu îngrășământ. Cu această ocazie aș vrea să aflu de la iubitoarele de flori care îngrășăminte naturale conțin fosfor și potasiu, pentru că acestea ajută florile să aibă inflorescențe bogate și sănătoase.
V-am spus la început că am o grădină, nu prea mare, iar aici încerc de trei ani, de când m-am mutat la țară să aduc tot felul de arbuști fructiferi. Deocamdată am mur cu spini, care anul acesta trebuie să rodească, am coacăz roșu și am doar 4 fire de coacăz negru, pe care le-am obținut din 4 bețișoare pe care le-am plantat în pământ și le-am îngrijit toată vara trecută ca pe niște copilași. În final s-au prins și sper ca anul acesta să înceapă să dezvolte mult așteptatele tufe de coacăz negru. Mai am câteva rânduri de căpșuni, dar nu e un soi foarte productiv și vreau să-I schimb, dacă găsesc vreun soi rezistent și mult mai satisfăcător.
Persoanelor care se mută la țară și vor să-și facă grădini după gustul inimii lor vreau să le spun că doar în timp, pe parcursul mai multor ani reușesc să ajungă la rezultatul dorit. În primul an când am venit la țară, am cumpărat din comerț butași de coacăz negru și mur fără spini și pentru că nu aveam experiență i-am pierdut, neacordându-le cele necesare. În plus, fiind nerăbdătoare să-i văd prinși, după vreo trei săptămâni de la plantare, dacă am văzut că nu se dezvoltă cum am vrut eu, i-am scos să văd dacă nu cumva au vreo problemă la rădăcini, apoi i-am pus înapoi. Această operațiune le-a fost fatală, pentru că în următoarele săptămâni i-am pierdut. Așa că am învățat și din experiență proprie că multe lucruri trebuie lăsate să evolueze după natura lor și niciun proces de dezvoltare al plantelor nu poate fi grăbit, ci doar ajutat prin îngrășăminte potrivite și stropiri contra dăunătorilor. Înrădăcinarea oricărei plante, ori că e vorba de arbuști de grădină, ori plante de ghiveci este cel mai spectaculos lucru și bucuria e pe măsură atunci când se văd rezultatele muncii.
Citind din numerele anterioare ale revistei și văzând minunățiile de flori, ziceam că vreau și eu tot felul de flori, dar o să mi le aduc doar atunci când voi ști destule lucruri despre îngrijirea lor.
Doresc cititorilor să aibă parte de bucurie și frumusețea florilor să le hrănească sufletele, iar celor care doresc să-mi scrie le las și adresa mea: Ștefania Sucuturdean, str. Trandafirilor, nr 39, loc. Zau de Câmpie, jud. Mureș, tel: 0746043632

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply