Divizarea tufelor

0

Dora Szabo, loc. Cehu Silvaniei, jud. Sălaj
Stimată redacție, dragi cititori,
Pasiunea pentru cultura florilor în familia mea s-a moştenit din generație în generație. Vă prezint câteva dintre plantele mele de apartament.
Feriga Spada Australiana.  Este o plantă decorativă prin frunzele dantelate şi arcuite. Arată superb aşezată pe suport sau suspendată. Având pretenții moderate față de lumină, este foarte răspândită în apartamente, holuri şi birouri. Are nevoie de o umiditate ridicată a aerului, așa că o pulverizez pe frunze cu apă de ploaie, săptămânal. Pentru păstrarea solului umed o ud la 2 zile. Temperatura optimă este de 15-23 grade Celsius. Înmulțirea plantei se face primăvara prin divizarea tufei, într-un pământ de frunze, turbă şi mraniță, asigurându-i şi un strat de drenaj. O fertilizez cu îngrăşământ pentru creşterea frunzelor la intervale de două săptămâni.
Spathiphyllum – Crinul păcii. Este o plantă decorativă, cu frunzele mari, ascuțite la vârf, cu marginile puțin ondulate. Floarea este albă (precum cea de cală și cu timpul devine verde. Trebuie să stea la lumină, pentru o înflorire bogată. Ud o dată la trei zile, când pământul este aproape uscat. De două ori pe săptămână pulverizez frunzele cu apă de ploaie, dar apa să nu ajungă pe flori, pentru că se fac maronii. Temperatura optimă este de 16-25 grade Celsius. Fertilizez o dată pe lună cu îngrăşământ pentru creşterea frunzelor. Transplantarea se face o dată la 2 ani primăvara, odată cu înmulțirea plantei, prin divizarea tufei, într-un pământ bun, dar care să mențină umezeala, astfel: pământ de frunze, nisip şi turbă.
Dracaena marginata. Este o plantă decorativă prin frunze, cu tulpina subțire și frunze verzi, subțiri şi arcuite. Preferă o lumină moderată, chiar semiumbră. Temperatura optimă este de 18-25 grade Celsius. Temperatura prea scăzută are ca efect răsucirea frunzelor, ce devin maronii. O ud o dată la 4-5 zile, deoarece excesul de apă poate duce la putrezirea rădăcinii. Udarea foarte rară determină uscarea frunzelor din partea inferioară a tulpinii. Între două udări pulverizez frunzele cu apă de ploaie la temperatura camerei, pentru menținerea umidității ridicate, căci aerul foarte uscat duce la uscarea vârfurilor frunzelor. De două ori pe lună şterg frunzele cu o cârpă moale, udă. Îi pun îngrăşământ lichid pentru creşterea frunzelor, de două ori pe lună. O înmulțesc prin butaşi de 10 cm, din vârful tulpinii, într-un pământ de flori, amestecat cu puțin nisip. Succes!
Foto: arhiva Practic

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply