Distracție multă la preț bun

0
Foto: Adina Cristea
Adina Maria Cristea, București
Dragi cititori,
Vă salut pe toți și vă recomand călduros să vă pregătiți pentru un concediu estival reușit cu cei dragi la Marea Neagră, în Bulgaria, la Nisipurile de Aur.
Legenda spune că în urmă cu foarte mulți ani, pirații au îngropat o comoară aici, iar natura s-a răzbunat pe ei transformând aurul în nisipul splendid ce se întinde pe o suprafață de aproximativ 4 km, plaja având 100 m lățime, așa că este loc destul pentru castele de nisip și pentru bronzat, iar nisipul are într-adevăr o culoare specială și este foarte fin. Dorindu-mi foarte mult o mini-vacanță la un preț cât mai bun, am aplicat pentru o ofertă în Bulgaria pentru 3 nopți cu demipensiune, cu autocarul, pentru care am plătit 75 de euro/persoană, la hotel de 4 stele. Astfel, am economisit niște bani, perioada fiind mai mică și am profitat la maxim de fiecare moment. Se poate ajunge și cu avionul la Nisipurile de Aur, cu aterizare pe aeroportul internațional Varna (capitala maritimă a Bulgariei) existând autobuze până în stațiunea aflată la aproximativ 17 km.
Atenție sporită pentru cei care vin cu mașina personală, dacă nu sunteți atenți la indicatoare, unde parcați, riscați să vi se ridice mașina și e păcat să vă stricați concediul. Cea mai bună soluție consider că este autocarul, prețul transportului fiind avantajos (30 euro dus-întors/persoană), nu trebuie să vă faceți griji pentru rovinietă, benzină, să obosiți conducând, să plătiți taxa de pod la Ruse (Podul Prieteniei ce leagă România de Bulgaria).
Drumul cu autocarul de la București la Nisipurile de Aur a fost de 5 ore, am admirat lanurile de maci, era o priveliște superbă, un roșu aprins, ca un apus de soare așternut pe pământ, apoi lanuri de grâu și de porumb, zona fiind de câmpie și deal; cu asemenea peisaje pitorești, timpul a trecut foarte repede. Autocarul ne-a lăsat foarte aproape de hotel și imediat după ce ne-am cazat, am început să explorăm stațiunea, primul gând fiind de a intra în apa mării, care avea o culoare minunată, era limpede și curată.
Moneda folosită este leva și case de schimb sunt peste tot, se pot schimba și lei-leva, cursul diferă de la o casă de schimb la alta, cam pentru 10 lei se primesc 4 leva, însă dacă ești răbdător și cauți cu atenție, poți găsi un curs mai bun. Poți veni și cu euro, dolari, chf și alte valute, însă cel mai bine este să ai lei, astfel vei folosi un singur curs de schimb de la început.
Se pot închiria umbrele și șezlonguri cu 8 leva fiecare, însă noi am preferat să stăm pe nisipul fin, ne-am bronzat frumos și uniform, am intrat și în apă, temperatura medie în sezonul estival fiind de 27 grade Celsius în aer și de 24 grade Celsius în apă. Am prins o vreme foarte bună, intrarea în apă era lină și evident că ne-am înscris și noi în clubul culegătorilor de scoici, ni s-a părut distractiv, în plus, aceste suveniruri sunt gratuite.
Seara, pe faleză, ne-am răsfățat și ne-am luat porumb fiert (3 leva), shaorma (5 leva), apă minerală (2 leva), cocktail (7 leva), berea era cam scumpă (5 leva), însă la supermarket se găsea și cu 2 leva și se putea achita și cu cardul. Profitați de ofertele afișate la hoteluri sau la terase (happy hour), când între anumite ore se plătește doar un cocktail și se primesc două. La discoteci intrarea era gratuită pentru fete și primeau câte un cocktail sau un pahar de șampanie din partea casei.
Nisipurile de Aur este o stațiune vie, plină de turiști din toate colțurile lumii, un Turn al lui Babel, stațiunea fiind preferată de români, germani, ruși, scandinavi, londonezi, francezi.
Pentru divertisment aveai de unde alege: dansuri populare tradiționale, magazine de suveniruri (cosmetice din trandafir, suveniruri inscripționate, îmbrăcăminte, dulciuri), se pot face poze cu șerpi, papagali exotici, palmieri, imitația Turnul Eiffel, vă puteți da în roata mare pentru a vedea stațiunea de sus, puteți face plimbări cu trenulețul electric sau cu poneii (denumiți taxi-kid) sau participa la concerte în aer liber. O altă atracție este marele cazino sau se pot practica sporturi nautice.
Chelnerii te atrăgeau cu oferte care mai de care, ba chiar știau câteva cuvinte din fiecare limbă și ghiceau imediat care este naționalitatea ta. Dacă stați mai multe zile, nu ratați stațiunile Balcic (domeniile întinse ale Reginei Maria, degustarea vinurilor de trandafir), Albena sau Varna, prețul excursiilor fiind cam de 30 de leva, iar pentru grupuri mai mari se poate negocia și ieșiți mai bine.
Mi-aș fi dorit mult să pot spune că mi-am petrecut vacanța în țara mea, în România, însă la vecini prețurile sunt mai rezonabile, iar calitatea serviciilor net superioară, plajele sunt bine îngrijite, atmosfera este nemaipomenită, cu multe locuri de divertisment și terase frumoase, iar nisipul este… de aur.

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply