Din septembrie reduceți treptat udările cactușilor

1
cactusi colorati
Foto: arhiva Practic Idei
Aurelia Ion, Slobozia, jud. Ialomița
Dragă redacție,
Mă bucur foarte mult când lună de lună cumpăr revista Practic-Idei și văd cât de mulți cititori iubesc plantele decorative de casă ori grădină.
Și eu iubesc toate plantele, mai ales cactușii, de aceea vă scriu din cunoștințele mele despre cultivarea lor, cu speranța că nu veți face aceleași greșeli ca mine și veți avea plante sănătoase și frumoase.
Cactușii se înmulțesc în 2 moduri: prin butași, adică porțiuni din plantă, sau semințe. Desprindeți în perioada iunie-septembrie butașii de cactus dintr-o singură tăietură, cu un cuțit bine ascuțit și dezinfectat cu alcool de fiecare dată când faceți o nouă tăietură. Dezinfectați planta tăiată cu alcool denaturat adică îndoit cu apă și aplicați praf de cărbune pe rana produsă, are rol de a cicatriza rana. Lăsați o săptămână butașii liberi, apoi îi plantați în vase cu pământ afânat și nisip. Stratul de deasupra trebuie să fie pietriș mărunt sau nisip pentru ca apa să nu băltească.
Atenție! Puișorii de cactus nu trebuie desprinși în niciun caz în timpul iernii când sunt în repaus. Cea mai bună perioadă este aprilie-iunie, iar când desprindeți puișorii de planta-mamă pudrați cu cărbune pe rană.
Pământul pentru semănat se obține dintr-un amestec de 2 părți pământ de frunze, 2 părți nisip, o parte argilă, 1/2 parte cărămidă pisată și 1/2 parte praf de cărbune de lemn. Se folosesc vase care au găuri de scurgere a apei în surplus, pentru că umezeala excesivă le putrezește rădăcina.
Din septembrie se reduce treptat cantitatea de apă, iar în decembrie se sistează udarea. Dacă nu se odihnesc iarna la temperaturi scăzute de 4-10 grade Celsius, cactușii nu înfloresc abundent. Dacă nu aveți unde să-i țineți la răcoare și le-ați găsit un loc în camera în care stați și este cald, udați-i la 10 zile și aranjați  ghivecele cât mai la lumină. Aveți grijă să nu stea plantele în curent, căci le face foarte rău. Se țin ghivecele și vara și iarna la ferestre orientate spre sud.
Vă doresc plante sănătoase care să vă bucure mereu cu florile sau frunzișul lor, după caz!

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

Leave A Reply