Din revistă am înțeles cât de important este repausul la crin

0
crin rosu
Foto: Marilena Tuță
Marilena Tuță, loc. Baldovinești, jud. Olt
Dragă redacție,
Vă mulțumesc pentru premiul acordat în urma articolului meu din nr. 10/2009. A fost o mare surpriză pentru mine și cu banii mi-am achiziționat doi bulbi de crini.
Tot pasiunea pentru flori mă îndeamnă să vă scriu despre crinii mei de ghiveci care în această iarnă au dat dovadă de multă hărnicie. Am cumpărat doi bulbi, unul roșu și unul roșu cu alb (Minerve) pe care i-am plantat cu grijă în ghivece încăpătoare, i-am așezat la lumină și căldură și i-am udat moderat, iar ei m-au răsplătit cu minunatele și grațioasele lor flori. Crinul „Minerve“ mi-a încântat privirea cu trei tije florale; după ce se trecea o tijă, înflorea alta, astfel încât din decembrie până în februarie m-am bucurat de florile lui.
Mai am și un crin de ghiveci, roșu bătut pe care l-am cumpărat acum trei ani. Atunci a înflorit, apoi eu neștiindu-i cerințele l-am ținut în vegetație continuă și nu mi-a mai înflorit dar răsfoind revistele Practic-Idei, m-am inspirat din mai multe articole despre cirni și anul trecut l-am „forțat“ să ia o pauză din septembrie până în decembrie, când l-am dus în casă la lumină și căldură, udându-l moderat. A făcut niște flori minunte.
Acești crini ne pot încânta cu flori dacă:
-la începutul toamnei îi ținem la întuneric și nu-i mai udăm.
-prin luna decembrie sau februarie îi scoatem din vas și îi plantăm în alt ghiveci cu pământ, dar numai pe jumătate, pentru a-i forța să înflorească.
-în timpul înfloririi le administrăm îngrășământ (Vitaflora 1 căpăcel la 2 l apă) o dată la 2 săptămâni
-îi rărim când sunt mulți bulbi în ghiveci, pentru că bulbii tineri, după rărire înfloresc la trei ani.
Le mulțumesc mult unor persoane cu suflet bun, care m-au ajutat și mi-au trimis semințe și butași de flori: Viorica Netu, Maria Moldovan, Octavia Mărculescu, Cornelia Boicea, Dorina Condrat, Rodica Vereș (căreia i-am pierdut adresa și de aceea o rog să-mi mai scrie o dată) și Gheorghe Cojocaru.
Deoarece la noi, în sudul țării, a fost o iarnă foarte geroasă, mi-am pierdut florile mele preferate, mușcatele și de aceea am o rugăminte la cititoarele revistei, dacă pot să-mi trimită și mie lăstari de mușcate curgătoare ori drepte și le mulțumesc anticipat tuturor.
Redacției și cititorilor pasionați de flori le urez sănătate, viață lungă, cât mai multe realizări și o primăvară frumoasă!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply