Din resturi de lână ies cuverturi croșetate

0

Maria Iosip, Galați
Dragă redacție,
Povestea  a început când nepoțelul avea nevoie de botoșei. Apoi am aflat multe despre croșetat.

Maria Iosip
Fetelor le-am făcut când erau mici tot ce le trebuia, cu andrele sau  croșeta (sau acușorul cum se numește în zona mea). Le-am făcut pulovere, pantaloni, mănuși, căciulițe, ilice, botoșei. Dacă aș vedea cum se începe cred că aș putea să fac din nou, dar a trecut ceva timp de atunci (25 ani) și am mai uitat.
Am o prietenă despre care știam că se ocupă de croșetarea botoșeilor și a căciulițelor pentru copii.
Nepoțelului îi rămăsese mic un ilic din lână. Am deșirat ilicul și am făcut un ghem pe care l-am dus prietenei mele, Lucica să facă botoșei din el.
Ceea ce am văzut eu pe patul prietenei mele m-a uimit și impresionat plăcut!
Avea pe pat o cuvertură foarte frumoasă, viu colorată făcută de mâna ei. Mi-a spus că se poate face din lână, bumbac, mătase vegetală sau naturală și fire sintetice. Odată ce au crescut copiii și ți-au rămas căciulițe, ilice, pantalonași sau pulovere, le deșiri, faci gheme și cu andrele de diferite mărimi, poți lucra mici pătrate, cât mai colorate. Peticele acestea croșetate, cusute cu pricepere pot aduce rafinament și stil!
Să ai grijă însă, ca diametrul andrelelor să fie în raport cu grosimea firului de lucru. Mai trebuie să ținem ghemele într-un coșuleț pentru a evita murdărirea lor sau deteriorarea. Nu trebuie să facem noduri (sunt inestetice), ci vom petrece ambele capete pe o lungime de 15-15 cm lucrându-le împreună. Este un sfat bun și dacă mă voi apuca să lucrez pentru nepoțel, voi ține minte ceea ce am văzut la prietena mea.
Croșetarea se poate face pe ambele fețe ale materialului (rânduri dus-întors), numai pe fața lucrului (croșetare în sens circular) sau numai în rânduri dus-întors (punct tunisian), metoda de lucru cel mai des folosită.
Trebuie însă, să fii atentă ca pătratele croșetate să aibă aceeași dimensiune, să nu existe probleme la asamblare. Poți începe să faci ceva mai mic, un covoraș pentru marginea patului din dormitor, de exemplu. Pui bucată lângă bucată și când consideri că sunt de ajuns începi asamblarea. Acest lucru se realizează tot cu croșeta sau cu acul și cu un fir rezistent de ață colorată pentru a da contur peticelor de textile. Dacă dorești să fie frumoasă și cât mai călduroasă, pe dos o poți căptuși cu material, tras eventual la mașina de cusut. Dacă îți faci o asemenea cuvertură, ai numai de câștigat: înveselești camera, reutilizezi lucrurile rămase mici, îți ocupi timpul într-un mod plăcut.
Se poate realiza cuvertură și din gheme sau bobine cumpărate de la magazinele de profil. Se vor cumpăra în aceeași culoare sau culori vesele, diferite. La capăt se poate atașa o dantelă, în același ton cumpărată, sau tot așa, tricotată de mâna noastră. Acest lucru îi dă un aspect deosebit, va fi unicat și pe gustul nostru.
De asemenea poți lucra o cuvertură în benzi tricotate pe lungime (cât cuvertura) și apoi cusute între ele, totul depinde de gust și imaginație.
Mă gândesc că ideea este foarte bună și am de gând să-i fac cadou nepoțelului o asemenea cuvertură pentru țarcul unde se joacă. Este călduroasă, pufoasă, veselă și foarte practică.
În serile lungi de iarnă, este un mod plăcut în care trece impul. Poți face acest lucru ascultând muzică sau supraveghind copilașii cum se joacă. Dacă lucrezi cu plăcere, treaba merge ca pe roate și nici nu știi când ai terminat.

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply