Din nou despre crinii Lilium

1

Gheorghe Cojocaru, Drăgănești-Olt, jud. Olt
Stimați prieteni ai florilor,
Când am scris despre crini în Practic Idei nr. 11/2013, la pag. 48, am crezut că am spus destule informații despre cultura acestor flori. Dar bogăția de specii și varietăți ce cuprinde acest gen de plantă numit Lilium, mă face să revin cu noi amănunte.
Genul Lilium cuprinde foarte multe specii, originare din zone climatice cele mai diferite de la continental la tropical, ceea ce impune și comportamente diferite. Floarea de crin are o vechime de peste 2000 de ani și a fost folosită în ceremoniile religioase ori închinată zeilor. Cu timpul, producerea de flori de crini a cunoscut o dezvoltare fără precedent în etapa actuală. Crinii se cultivă în grădini ori în ghivece, în funcție de sensibilitatea bulbilor la frigul iernii. În prezent crinii asiatici, hibrizii orientali și hibrizii horticoli domină piața cu flori tăiate și tot mereu apar hibrizi și soiuri cu multe varietăți noi, din care prezint și fotografii.
Toate florile de crini sunt superbe, dar cele parfumate devin seducătoare. Fie că sunt cu flori simple, fie că sunt unicolori, multicolori, cu floarea mică, mare sau foarte mare, toți crinii fac flori atrăgătoare și îndrăgite. Bobocii florilor de crin se deschid pe rând în momente diferite și trăiesc una sau două săptămâni. Ca să prelungiți viața florilor este bine să tăiați staminele florilor deschise, înainte ca polenul să se scuture pe petale. Uneori la vânzare apar flori de crini fără stamine ca să dureze mai mult, dar și pentru a feri de pătarea cu polen.

crin lilium
Foto: Gheorghe Cojocaru
Floarea de crin alb este floarea purități și vieții fără păcat. Este închinată Fecioarei Maria. Despre crini circulă multe legende. Este simbol al fertilității la greco-romani, iar în China emblema maternității. În Franța devine simbolul monarhiei. O floare de crin este un mesaj de dragoste în codul florilor. Crinii se cultivă cel mai adesea prin bulbi solzoși. Unii se plantează toamna, alții primăvara în funcție de sensibilitatea la frig. În grădină se plantează mai adânc, excepție făcând Lilium Candidum (Zambacul) care se plantează cu o rozetă de frunze.
În general, crinilor nu le place să fie perturbați și trebuie plantați în locuri definitive pentru mai mulți ani. Verificați înainte de plantare discul bazal al bulbilor care este o tulpină comprimată, care generează rădăcini și plante și care trebuie să fie sănătos. Discul moale sau brunificat arată că bulbul este bolnav și planta se dezvoltă greu sau deloc.
Bulbii de crini sunt pereni și într-o permanentă activitate. Chiar atunci când pare că este inactiv (în repaus) meristemul apicol produce frunze și inițiază viitorii boboci florali. Rădăcinile bulbilor trebuie păstrate intacte (este o greșeală să le tăiați sau să le rupeți) și nu trebuie expuse uscării, fiind păstrate împreună cu bulbii în turbă uscată, rumeguș, talaș fin etc. Este nevoie ca bulbii de crini să treacă printr-o perioadă de frig (fără îngheț) fie în pământ, fie în depozit. Frigul întrerupe repausul în care intră vara după înflorire și duce la inițierea florilor. Temperatura optimă este de la 0 la 2 grade Celsius, timp de 6 săptămâni și mai mult la hibrizii orientali – 8 săptămâni. Bulbii netrecuți prin frig nu formează flori în vârful tulpinii, ci poate apărea un mic bulb.
Crinii au nevoie de zile luminoase lungi, iar intensitatea luminii trebuie să fie puternică (uneori se cere iluminat artificial). Udarea moderată și uniformă duce la succese. Solul să fie bogat în humus și cu pH 6-7, cu drenaj bun. La plantare puteți pune sub bulb pietriș mărunt sau nisip grosier. Bolile frecvente sunt putregaiul rădăcinilor, iar boala nu se tratează, se va face preventiv dezinfecția bulbilor cu fungicide. La fel și pentru putregaiul tulpinilor. Cultivați crini atât pentru flori tăiate, cât și pentru decorul grădinilor. Crinii cu flori parfumate cultivați în ghivece pot fi plasați în apropierea locului de relaxare și veți fi copleșiți de mireasma lor.
Foto: Gheorghe Cojocaru

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Petrea Chiru

    Ii urmaresc articolele din revista si-l salut.Felicitari pentru desemnarile din Top 200!

Leave A Reply