Din melana unei plăpumi vechi, am făcut pernițe

0
Foto: arhiva Practic Idei
Florica Crețu, loc. Găvănești, jud. Olt
Dragă revistă Practic-Idei,
Împărtășesc și eu cititorilor tăi o idee de reciclare a unor lucruri.
Când m-am căsătorit, părinții mi-au dat multe lucruri, printre care și două plăpumi de mătase. La una dintre ele s-a desfăcut ața cu care era cusută. Am încercat de câteva ori să o cos eu, dar nu a ținut, astfel că am desfăcut-o. Pentru că am 5 copii, la botezul fiecăruia nașa le-a cumpărat câte o plăpumică de mătase cu dantelă. Mi-a părut rău de ele să le arunc sau să le stric și le-am ținut în șifonier.
Din 4 plăpumici de la copii am făcut o plapumă mai mare. Iată cum am procedat. Am desfăcut dantela pe 2 părți, la fiecare plăpumică. Menționez că plăpumicile sunt toate de aceeași mărime și grosime. Două sunt albe și 2 albastre. Am cusut apoi părțile pe care le-am desfăcut de dantelă, una albă de una albastră, apoi am inversat culorile și mi-a ieșit o plapumă foarte frumoasă, cu dantelă pe margini. Din fața și dosul plăpumii mele de mătase de la părinți, am făcut cearșaf pentru plapuma cusută de mine. După ce am desfăcut plapuma, am scos melana și am dat-o deoparte pentru pernuțe, am spălat materialul de căptușeală, l-am călcat și la capătul unde am desfăcut i-am pus fermoar, iar restul l-am cusut. Astfel mi-am făcut o plapumă fără să plătesc nimic.
Dacă sunt cititoare care au plăpumici rămase de la copii, le sfătuiesc să facă și ele ca mine și să obțină o plapumă mare.
Din melana rămasă de la plapumă am făcut pernițe pentru scaunele de bucătărie. Am spălat melana și am uscat-o, apoi am scărmănat-o. Din hainele rămase mici de la copii am tăiat bucăți cât este scaunul (plus 5 cm pentru cusătură), le-am prins câte două bucăți cu acul și ața pe 3 margini. A patra latură am lăsat-o să bag melana în ea, am nivelat bine melana în perniță, apoi am cusut și marginea rămasă.
Dantela pe care am scos-o de la plăpumici am prins-o pe marginea pernuțelor și au ieșit foarte frumoase.
Vă doresc spor la treabă și cât mai multe idei practic(e) de reciclare!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply