Din mai țin begonia plămân în curte sau balcon

0

Luminița Popușoi, sat Nou, com. Drăguțești, jud. Gorj
Dragă redacție,
Mă număr printre cei mai fideli cititori ai revistei Practic Idei, pe care o citesc în fiecare lună, cu mare plăcere. Vă scriu despre florile mele iubite.
Am îngrijit flori de când mă știu și nu pot să-mi imaginez viața fără ele. Dar de când am descoperit revista, am început parcă un soi de întrecere, să-mi adun flori noi, specii pe care le vedeam prima dată sau alte culori de flori din ce aveam, cerințe pentru îngrijirea lor. Aveam foarte multe dar nu știam cum se numesc; găsindu-vă pe voi mi-am rezolvat și această problemă. Cunosc multe lucruri despre flori, dar mai am de învățat.
Vă trimit câteva fotografii cu o parte din florile mele (am peste 200). Am două specii de yucca, una simplă, care este tăiată și una care este cu frunza galbenă pe margine, aceasta este netăiată. Mai am aphelandra, doi trandafiri chinezești bătuți (roșu și portocaliu), un palmier, nu-i știu denumirea speciei, crește foarte greu, cam 2 frunze pe an, două dieffenbachia (galbenă și pestriță), caprifoi frez, floarea-suliță (soră cu Guzmania) – din familia bromeliilor, are același mod de înflorire precum Guzmania, după ce se ofilește floarea, care ține din septembrie și până în februarie-martie, trebuie tăiată puțin deasupra pământului, deoarece îi dau pui care trebuie separați. Planta, după ce a înflorit, moare, specia mergând mai departe prin puii ce dau din rădăcină, care ajung la maturitate cam în doi-trei ani. Eu am mai multe, unele au înflorit, iar altele vor înflori în verile viitoare.
Am un papirus (umbreluță) pe care, din cauza înălțimii mari (a trecut de 2 m), l-am mutat în holul scărilor, acolo are și lumină mai multă și mai puțină căldură (îi trebuie cam 12-15 grade Celsius), un curmal și un brad de cameră pe care de câțiva ani l-am împodobit de Crăciun, bineînțeles improvizând un vârf dintr-un băț pentru a-i putea pune vârful bradului și mai puține globulețe, deoarece crengile fiind subțiri se lasă, dar oricum, a fost frumos. Știu că este mult mai frumos unul natural, dar ar trebui să protejăm natura și să procurăm pentru sărbătorile de iarnă ori brazi artificiali, ori naturali cu balot de pământ (cu rădăcină). După ce au trecut sărbătorile de iarnă, și am desfăcut bradul, putem să-l replantăm în grădină (așteptați o zi când nu este înghețat pământul) sau dacă nu locuiți la curte, procurați-vă o specie de brad de cameră și vă asigur că va fi frumos și pe post de pom de iarnă, de asemenea este și o frumoasă plantă de apartament.
Am improvizat pe timp de vară, începând cu luna mai, un semisolar (un schelet de țeavă și scândură acoperit cu folie PVC) sub care mi-am protejat florile mai mici și tot aici am ținut plăntuțele pe care le-am pus pe timpul verii la înrădăcinat. Întreb cititorii, care au, sau știu cum se numește floarea din prim-plan, cea cu spicul frez. O am de un an, este prima floare pe care o are, i-a mers destul de bine până acum, dar nu știu cum se numește și nici condițiile de întreținere. Am câteva begonii cu tubercul (flori albe și galbene) care au fost în repaus, și câteva ghivece cu impatiens olandeze (roșu, frez și alb).

begonie plaman
Foto: Luminița Popușoi
Am o begonie plămân din 1998, iar acum este puțin mai înaltă decât în fotografie și coroana mai bogată în ramuri. Plămânul, pe timpul iernii pierde 70% din frunze și nici nu mai înflorește. Intră în repaus până în aprilie, când este scos la aer afară și începe să fie udat la 2-3 zile, în apă se pune îngrășământ pentru plante cu flori. Eu folosesc VitaFlora, un căpăcel la 2 l apă de ploaie sau apă stătută de pe o zi pe alta, într-un recipient deschis. Pe timp rece udarea se face la 2-3 săptămâni dacă încăperea este încălzită constant, maxim 15 grade Celsius, iar dacă trece de 20-25 grade Celsius cu variații de temperatură, o dată la 4-5 zile, udarea se face pe lângă marginea interioară a vasului, fără să fie atinse tulpinile plantei. Nu se administrează îngrășământ până la primăvară, când planta va fi scoasă la aer, afară în curte sau în balcon.
Văzând atâtea balcoane pline cu mușcate curgătoare, în imaginile trimise de cititorii revistei, mi-am procurat și eu. Aveam o reținere în a le cumpăra, deoarece le trebuie lumină multă pe timpul iernii și o temperatură constantă și nu prea ridicată, de maxim 12 grade Celsius. La mine numai holul interior poate oferi această temperatură, în rest este peste 20-25 grade Celsius. Dar am citit în una dintre reviste că rezistă pe timpul iernii și în pivnițe sau beciuri, așa că mi-am procurat lăstari, i-am pus la înrădăcinat (prin lunile iunie-iulie), am mai cumpărat din piețele din Târgu Jiu 6 culori – acum am 11 culori (simple și bătute), în 34 ghivece pe care le-am pus în beci și am asigurat lumina cu un bec de 60 W, pentru că nu aveau lumină suficientă. Le ud o dată pe lună. În această perioadă nu pun îngrășământ, iar udarea ar trebui făcută nu în ghiveci, direct pe tulpină, ci mai degrabă în tăvițe (ca la violete) pentru ca pământul din ghiveci să rămână mai mult uscat, evitând astfel putrezirea.
În afară de aceste flori mai am: 17 specii de cactuși, ficus, leandru frez și alb (au 24 de ani), lămâi, abutilon (arțar sau tei de cameră), violete de Parma, begonii, gloxinii, ferigi drepte și curgăoare, dature și hortensia, brândușe de cameră frez și albă, mărul lui Adam, săbiuță, crăciuniță mare și mică, asparagus, schefflera, crini amaryllis, clivia, spicul de Peru (Pachystachys), coroana lui Iisus, Poinsettia (Steaua de Crăciun, arbore de foc), cerceluș obișnuit mov și roșu, cerceluș australian curgător și drept, guzmania de 2 culori, plămân cu frunză pufoasă, hoya (floarea de ceară), maranta curgătoare și dreaptă, trandafir japonez simplu roșu, kalanchoe portocaliu și roșu, copăcelul vieții, sporul casei alb, portocaliu, frez bătut, colocazia, achimenes mov, Medinilla magnifica, indrușaim (cununa Maicii Domnului sau mușcată creață), agavă verde cu dungă galbenă pe mijloc, cală albă, mușcate drepte de 5 culori, petunii de ghiveci (se înmulțesc prin lăstari) frez, mov, mov/alb. În final, transmit toate gândurile mele bune cititorilor revistelor Practic, multă sănătate și flori frumoase, o primăvară plină de bucurii. Iar redacției multe realizări pe plan profesional și viață lungă.

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply