Dicentra, cerceii doamnei

0

Monica Viericiu
Cum dragostea plutește în aer și mai sunt câteva zile până la Dragobete, îți prezint o plantă decorativă ale cărei flori în formă de inimă cuceresc pe oricine. Este vorba despre Dicentra, cerceii doamnei.
Se plantează cel mai adesea pe marginea aleilor, a locurilor de relaxare din grădină, lângă casă pentru a te putea bucura pe deplin de florile neobișnuite. Se culivă și pentru flori tăiate, care se mențin destul de bine în vaze. Forma de inimă a florilor nu poate fi trecută cu vederea, de aceea în engleză o găsești sub denumirea de Bleeding heart (inimă însângerată) sau în franceză drept Coeur de Marie (inima Mariei).

dicentra cerceii doamnei
Foto: www.pixabay.com
Dicentra, în pofida aparențelor, nu este o plantă mofturoasă, se adaptează destul de bine oriunde indiferent de pământ sau de cantitatea de lumină, dar preferă un sol fertil, afânat, potrivit de umed și semiumbră. Și dacă te-am convins deja că merită cultivată, află că se și înmulțește prin multe metode, de la semințe la butași și divizarea tufelor. Este destul de ușor  prin semințe: odată ce ajung la maturitatea biologică, acestea se recoltează și imediat se seamănă în vase, urmând a fi mutate la locul definitiv în primăvara următoare. Dar cel mai simplu pare a fi prin separarea tufelor, operațiune ce se execută primăvara devreme sau toamna târziu.
Genul Dicentra cuprinde conform specialiștilor 15 specii perene ce provin din Asia și America. Cea mai cunoscută dintre ele este Dicentra spectabilis, o prezență elgantă, grațioasă, cu tulpini a căror înălțime ajunge până la 70 cm, iar circumferința nu depășește 60 cm. Florile delicate, roz cu alb sau albe, apar în perioada aprilie-iunie, în funcție de vreme. În cultură, se mai înâlnește și specia Dicentra formosa Wolp, care însă înflorește spre sfârșitul verii-începutul toamnei.
Foto: www.pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply