Detoxifiere cu urzică

0
urzici
Foto: arhiva Practic
Alina-Florentina Sorică, com. Măldăeni, jud. Teleorman
Dragii mei, cu toate că urzica este o plantă cunoscută pe care o folosim deseori în alimentație, de cele mai multe ori nu ne gândim la proprietățile ei vindecătoare, la faptul că ne-ar putea întări sănătatea.
Urzicile conțin un număr mare de aminoacizi, vitamine (A, B2, C, K), clorofilă, săruri minerale (calciu, magneziu, fier, siliciu etc.), substanțe proteice, acid pantoteic, acid folic, amine, cetone etc. Datorită acestui bogat conținut, ele sunt folosite ca aliment, precum și ca plante medicinale, în cure pentru regenerarea organismului și pentru detoxifierea lui. Urzica vitaminizează și remineralizează organismul, elimină starea de anemie, echilibrează sistemul de apărare al organismului, are efect benefic în bronșite și astm. Fluidifică secrețiile bronșice și favorizează eliminarea lor prin expectorație. Combate tusea, stimulează metabolismul, stimulează secreția bilei, secreția pancreatică, gastrică și intestinală, combate diareea, acționează împotriva viermilor intestinali, fluidifică sângele, scade glucoza în sânge, este tonic capilar și combate mătreața, influențează favorabil reumatismul și guta etc. Urzicile au multiple proprietăți și ne pot întări organismul, purificând sângele și regenerând celulele. Urzicile sunt recomandate în următoarele afecțiuni: afecțiuni renale, ale prostatei și ale vezicii urinare, afecțiuni circulatorii, ajută în caz de afecțiuni gastrice, hepatice, intestinale, indigestii, diaree, ulcer duodenal, reumatism, gută, obezitate, amigdalite, pneumonii, bronșită, astm bronșic, alergii, mătreață, seboree, răni, urticarie, psoriazis, tumori, retenție de apă în organism, profilaxia cancerului. Urzicile se pot prepara la început de primăvară sub formă de piure, mâncare cu usturoi, salate etc. Se poate folosi sucul obținut din frunze proaspete, pisate și stoarse. Se consumă două-trei lingurițe pe zi pentru detoxifiere, se poate face o cură cu infuzie de urzică (o lingură de plantă proaspătă bine mărunțită, la o cană de apă clocotită sau o linguriță de pulbere de plantă uscată, la o cană de apă clocotită, lăsată acoperită timp de 15 minute), trei pahare de ceai pe zi, timp de 3-4 săptămâni. Cura cu infuzie de urzici mai poate fi folosită și în următoarele cazuri: litiază renală și biliară, diabet, gută, bronșită, hemoragii, dismenoree, diaree, hemoroizi etc. Pentru tratarea rănilor și grăbirea cicatrizării lor, se folosește o infuzie de trei-patru linguri de frunze mărunțite, la o cană cu apă clocotită. Se fac băi locale sau se pun comprese. Pentru tonifierea părului și combaterea mătreții, se pot folosi infuzii din 40-50 g frunze mărunțite la 1 l apă clocotită. Se lasă vasul acoperit 30 de minute, se strecoară și se spală părul. Urzicile mai pot fi uscate și mărunțite, pulberea fiind păstrată și folosită pentru adaos la mâncare pentru vitaminizare, mineralizare și întărirea organismului.
Ștevia este o plantă dulce-acrișoară, crește primăvara și ne curăță și vindecă organismul de toate toxinele acumulate peste iarnă, alături de spanac. Frunzele șteviei pot fi conservate crude și au un gust dulce-acrișor, asemenea spanacului, dar pot fi folosite și în supe, ciorbe sau alte mâncăruri gătite. Ștevia este o plantă bogată în vitamine (C și K), săruri minerale (potasiu, fosfor, magneziu, calciu, fier, zinc), proteine și fibre. Este o plantă care ne ajută să eliminăm lichidul de prisos din corp, ne scapă de oboseala minții și a trupului și detoxifiază organismul. Ștevia combate obezitatea. Este folosită în curele de slăbire datorită proprietăților sale de reglare a nivelului de zahăr din sânge. Pigmenții șteviei au un puternic rol în reglarea greutății corporale. Pentru a obține efectele dorite, se recomandă consumul a 70 g de frunze crude de ștevie, sub formă de salată în care se poate adăuga puțin ulei de măsline și câțiva stropi de lămâie. Este important ca înainte și după masă să nu se consume fluide pentru că lipsa lor favorizează digestia acestei plante. Ștevia previne astenia de primăvară. Astenia de primăvară este o slăbire a organismului, care se instalează din cauza carențelor de vitamine și de minerale care apar odată cu terminarea iernii. Ștevia are un conținut moderat de zaharuri de bună calitate și are capacitatea de a regla nivelul zahărului din sânge. Combate pofta de dulciuri și micșorează senzația de foame. Datorită acestor proprietăți, ștevia este recomandată persoanelor care suferă de diabet sau care au hipoglicemie. Ștevia tratează rănile și afecțiunile gingivale. Ștevia are un puternic efect antibacterian. Împiedică dezvoltarea bacteriilor dentare, luptă împotriva cariilor și a afecțiunilor dentare. Este adjuvant în tuse, pneumonie, tuberculoză. Salatele de ștevie au efect de stimulare a sistemului imunitar, dar și antibacterian, astfel că ele pot ajuta la combaterea tusei, a pneumoniei și a tuberculozei. Și sucurile din rădăcină de ștevie sunt bune pentru aceste tipuri de afecțiuni. Datorită conținutului său de fibre, ștevia este o plantă adjuvantă în cazul celor care suferă de constipație. Ștevia stimulează tranzitul gastro-intestinal, ajută la eliminarea reziduurilor alimentare, stimulează eliminarea bilei și favorizează digestia. Ștevia are un conținut bogat de fier și ajută organismul să se revigoreze și să se mineralizeze astfel încât să scape de anemii.
Leurda sau usturoiul sălbatic este un adjuvant eficient și ieftin. Această plantă binefăcătoare poate fi folosită atât intern, cât și extern. Salatele în care adăugăm leurdă contribuie la prevenirea bolilor cardiovasculare, prin scăderea colesterolului și împiedicarea apariției trombocitelor. Substanțele conținute de această plantă au efect vasodilatator și favorizează menținerea tensiunii arteriale în limite normale. Leurda are efect detoxifiant, depurativ, diuretic, fluidifiant sangvin, ajută bolnavii de gută, pentru că stimulează eliminarea acidului uric. Aplicată extern este utilă în tratarea reumatismului, eczemelor și gutei. Leurda are aceleași proprietăți ca și usturoiul. Frunzele de leurdă pot fi consumate atât în salate, cât și în mâncăruri. Sucul de leurdă ajută la stimularea sistemului imunitar și combate astenia de primăvară. Datorită alicinei din compoziție, leurda eate expectorantă, tonică și antiseptică. Pentru a beneficia de toate calitățile plantei, se recomandă ca primăvara să se facă o cură de patru săptămâni cu frunze proaspete, care pot fi culese la margine de păduri. Leurda se recomandă cu precădere persoanelor în vârstă, deoarece are capacitatea de a întări memoria, combate momentele de lapsus, amneziile, insomniile, amețelile de dimineață, stările depresive, tensiunea la nivelul capului și stările de anxietate și neliniște. În bolile renale, leurda curăță rinichii și vezica urinară, favorizează urinarea și eliminarea excesului de acid uric. Intern leurda, ca remediu naturist, are efecte benefice în bolile gastro-intestinale ca diaree acută și cronică, indigestii, insuficiență biliară, colici abdominale, balonări și în distrugerea viermilor intestinali, inclusiv limbrici. Extern, leurda se folosește sub formă de cataplasme, în combaterea reumatismului degenerativ, dar și în boli cronice de piele, cum ar fi eczeme, herpes, răni greu vindecabile sau contra buboaielor.
Spanacul sau „mătura stomacului” este o plantă bogată în calciu, fier, acid folic, vitamina E și K. Spanacul este bogat în acid oxalic, care ajută la absorbția calciului și previne formarea pietrelor la rinichi. Substanțele fitochimice și clorofila pe care le conține spanacul au rol anticancerigen, de reglare hormonală. Spanacul este un tonifiant excelent al întregului organism, însă în mod special pentru sânge și ficat. Se poate consuma în salate sau ca sote și în ciorbe de zarzavat. Spanacul are un conținut bogat în beta-caroten, un pigment precursor care odată ingerat este transformat cu ajutorul ficatului și al intestinului subțire în vitamina A. Beta-carotenul este un antioxidant puternic și are un rol important în prevenirea cancerelor de plămâni, cavitate bucală, stomac sau prostată. Este bogat în fibre și ușor de digerat, deci previne și constipația. Este folosit în uzul intern pentru anemie, convalescență, rahitism, creștere, astenie fizică și nervozitate dar și în uz extern pentru arsuri.
Loboda este recunoscută sub trei forme: roșie, galbenă și verde și se poate consuma în salate, soteuri, suc proaspăt sau în ciorbe. Bogată în vitaminele E și K, loboda este folosită intern în tratarea chisturilor ovariene și mamare, în afecțiuni dermatologice și în bronșite. Extern se poate utiliza sub formă de cataplasme pentru dureri abdominale. Loboda este importantă în prevenirea sau înlăturarea asteniei de primăvară, având efect mineralizant și vitaminizant. De asemenea, este un detoxidiant al organismului în special dacă se recurge la consumul ei în perioada curei de detoxifiere. O altă calitate a lobodei o găsim în faptul că încetinește procesele de îmbătrânire, favorizând regenerarea celulară și toate acestea datorită pigmenților și vitaminei C conținute. Vă doresc multă sănătate și o primăvară frumoasă!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply