Despre o rețetă a succesului pe piața de flori

1
Arhiva Practic Idei
Dragi prieteni,
Poate că fiecare dintre noi a cochetat la un moment dat cu ideea de a începe o afacere pe cont propriu, încântat să devină propriul patron, dar numai câțiva au trecut la fapte și mai puțini au reușit. Din această categorie mică face parte și Marian Soare din Stăncești, jud. Prahova, care, în ciuda greutăților inerente oricărui început, a reușit să-și facă un nume între producătorii de flori din împrejurimile orașului Ploiești.
Despre cum a început am mai scris în anii trecuți, așa că reluăm doar pe scurt povestea. A îndrăgit florile și a început să le cunoască tainele datorită unui cultivator care l-a îndrumat cu dragoste, dornic să împărtășească și altora din cunoștințele sale. Marian Soare a învățat atunci, în primele luni de lucru cu plantele cel puțin două lecții esențiale: prima, că trebuie să te informezi și să fii permanent atent la cerințele plantelor și a doua că piața este suficient de mare pentru toți și poți să fii generos oferind informații și altora.
Așa că a pus în practică toate cunoștințele, a investit într-un mic solar încropit din materialele din gospodărie și a început truda. Fiindcă până să ajungă la mândrețea de flori pe care le vinde la piață ori cu care se prezintă la diverse evenimente de profil, drumul este lung și anevoios, presupune zile de muncă și nopți de planuri și veghe. Treptat, oamenii au început să-l cunoască și să-l recunoască pentru marfa de calitate pe care o aduce.
Dar, dincolo de toate acestea, discutând cu Marian Soare afli ce anume l-a ajutat să aibă succes. Nu este vorba despre un împrumut bancar, despre accesarea de fonduri nerambursabile ori vreo asociere cu un personaj influent. Ci de ceva mult mai profund, mai accesibil și mai lăudabil totodată: muncă fără încetare, seriozitate maximă, dorința de a dezvolta afacerea prin aducerea de soiuri noi, în fiecare an mai spectaculoase, de reinvestiția profitului în mijloace de producție moderne (solar mare dotat cu instalație de irigare eficientă) și de permanenta adaptare la mediul concurențial. Și pentru asta nu a urmat sofisticate cursuri de marketing sau management, s-a lăsat ghidat de instinct și de inginerul horticol cu care colaborează.
De fiecare dată când ne trimite articole sau fotografii la redacție, Marian Soare ne aduce aminte că poți să reușești dacă ai suficientă determinare și pasiune pentru ceea ce faci. Că se poate începe o afacere bună cu o investiție mică în curtea casei, că perseverența și seriozitatea înlesnesc succesul. Pe scurt, ne dă speranță. La fel ca fiecare dintre reușitele pe care ni le împărtășiți cu toții prin articole. Așa că nu renunțați la visurile voastre, chiar și când întâmpinați piedici aparent de nedepășit, munciți să le realizați!
Redacția Practic Idei

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Pingback: Despre o rețetă a succesului pe piața de flori | Revista Practic idei | Servicii Web Prahova

Leave A Reply