Despre Mărţişor

0

Este 1 Martie! Primăvara este oficial aici şi, pentru a o sărbători, oferim mărţişoare. Cum a apărut acest obicei, ce simbolizează şi care sunt “regulile” Mărţişorului?

www.pixabay.com
www.pixabay.com
La origine, mărţişorul era simplu, un şnur împletit dintr-un fir de lână alb şi unul roşu, ce se purta sub formă de fundă în piept. Este un obicei românesc şi al popoarelor învecinate (Bulgaria, Moldova). Există mai multe mituri ale originii acestei tradiţii. Unul dintre ele spune că, pe vremuri, Soarele a coborât printre oameni în chip de fată frumoasă, dar a fost răpit de un zmeu. Toţi oamenii stăteau în întuneric şi frig, până ce un viteaz a pornit către palatul zmeului, s-a luptat cu acesta şi l-a biruit, eliberând Soarele. Acesta s-a întors pe cer, luminând şi bucurând lumea, însă viteazul fusese grav rănit în lupta cu zmeul. Singur, in palatul zmeului, a sângerat pe zăpada albă până ce şi-a dat ultima suflare, fericit că a putut salva Soarele pentru ceilalţi oameni. De aceea, roşul din Mărţişor simbolizează curajul şi sacrificiul eroului, iar albul iarna fără soare care se încheie.
În prezent, în cele mai multe cazuri băieţii şi bărbaţii oferă mărţişoare fetelor şi femeilor, dar în zona Moldovei, se
www.pixabay.com
www.pixabay.com
obişnuieşte ca fetele să fie cele care oferă mărţişoarele băieţilor. Oricum ar fi, cel ce primeşte un mărţişor nu îl poate refuza, deoarece acest lucru ar aduce ghinion. Se poartă în piept sau la mână întreaga lună martie, apoi este legat de creanga unui pom roditor. Se crede că acest lucru va aduce belşug şi fericire celui ce l-a purtat.
Tu ce mărţişoare ai primit în anii trecuţi?

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply