Designul lemnăriei exterioare – Tehnici de vopsire a lemnului

0

Lemnul este un material natural preferat de oameni în construcția casei (mai ales la uși, podele și ferestre) pentru că este un izolator termic foarte bun, nu formează condens, nu emană vapori nocivi, permite aerisirea prin difuzie, este un produs ecologic frumos.
Lemnul poate rezista mai mult timp dacă are o protecție specială împotriva factorilor de mediu: soare, vânt, praf, ploi, zăpadă. Acoperirea suprafeței cu lac, ceară, ulei, vopsea, reprezintă o protecție fundamentală a lemnăriei. Ideal este să se folosească produse de acoperire rezistente la ciuperci și insecte, dar și la uzură, igrasie, umiditate, degradare la radiațiile ultraviolete sau la soare.
Nu este bine să se folosească vopsele lucioase de interior pentru vopsirea profilelor din lemn pentru exteriorul casei. Astfel de vopsele de interior nu vor rezista la temperaturile extreme (când va fi prea cald sau prea frig) și într-o perioadă destul de scurtă de timp se vor scoroji. De asemenea nu este indicată vopseaua pe bază de apă, pentru că aceasta se usucă prea repede și pot rămâne urme care nu au fost atenuate la timp.

Produse pentru vopsirea lemnăriei de exterior


Pentru lemnăria de exterior se recomandă alegerea culorilor complementare față de alte suprafețe din împrejurimi. Acestea sunt mai frumoase decât culorile contrastante, chiar dacă se aleg anumite variante de culori mai strălucitoare. Oamenii care consideră că lemnul are deja o protecție suficientă în mod natural și cred că nu mai este necesară o protecție suplimentară, se înșeală. Experții consideră că acest aspect nu trebuie ignorat din cauza lipsei de cunoștințe. Cel mai bine este să vă informați și să aflați care sunt avantajele protecției lemnăriei.

Cum se realizează vopsirea lemnului?


Această activitate se face întotdeauna într-o zi cu soare, când nu este umezeală, nu este bine să se lucreze când este înnourat sau când plouă. De asemenea nu este bine să se lucreze în zile caniculare, sub razele directe ale soarelui. Specialiștii spun că lumina puternică poate afecta munca, în sensul că este posibil să nu se obțină o acoperire perfectă.
Etapele sunt următoarele:

  • Se curăță suprafața din lemn de impurități sau de urme de vopsea veche. Se folosește un șlefuitor manual.
  • Se aplică un strat de amorsă mai ales dacă lemnăria a fost nevopsită anterior.
  • Se aplică un strat de grund. În anumite cazuri este bine să se aplice chiar două straturi de grund. Întotdeauna stratul de grund trebuie să fie și el șlefuit manual înainte de a se aplica vopseaua, astfel suprafața sa va fi perfect netedă.
  • La final se aplică un strat de vopsea de exterior. Dacă vopseaua se aplică în strat unic, trebuie ca acest strat să fie destul de gros. De asemenea este bine ca fâșiile de vopsea să fie foarte apropiate, pentru ca acoperirea să fie uniformă. Tehnica de vopsire trebuie să fie aproape perfectă, vopseaua se aplică în fâșii paralele.
  • În mod normal ar trebui să se aplice chiar două straturi de vopsea lucioasă de exterior, pentru ca acoperirea să fie cât mai bună.
  • Vopsirea se face pe verticală, apoi se aplică pe orizontală.
  • Experții recomandă vopsirea lemnăriei în sensul fibrei.
  • Acoperirea cu vopsea trebuie realizată cât mai uniform.

Aceste sfaturi sunt pentru vopsirea cornișelor, a scafelor (a suprafețelor curbe din lemn) și a paziilor (a scândurilor verticale de la căpriorii acoperișului cu streașina).
Dacă este vorba de șindrile se poate vopsi întâi pe lateral și apoi pe orizontală la fațade.

Vopsirea ferestrelor din lemn

Dacă ferestrele din lemn au fost vopsite mai demult și vopseaua s-a deteriorat, trebuie neapărat ca aceasta să fie îndepărtată prin șlefuirea lemnului. Abia după această procedură se aplică amorsa într-un singur strat. De asemenea, după amorsă este indicat să se aplice două straturi de grund și abia apoi se va aplica și vopseaua de suprafață. Ferestrele se vopsesc cu atenție, în mai multe etape. Înainte de vopsire geamul trebuie protejat de stropi cu bandă specială. Vopsirea ferestrei se face astfel încât vopseaua să acopere și 1,5 mm din geam spre a preveni pătrunderea apei de ploaie în rama acestuia.
La ferestre nu se folosește orice suprafață din lemn.

Vopsirea ușilor din lemn


Ușile din lemn pot fi protejate doar cu un strat de baiț și un strat de lac pentru a-și păstra aspectul natural al lemnului. Dacă se aplică și vopsea se va schimba nuanța naturală a lemnului, care este foarte plăcută. Este bine să vă gândiți din timp dacă folosiți sau nu vopsea, dacă vreți sau nu să păstrați frumusețea naturală a lemnului.
Baițul este pe bază de apă, alcool sau ulei, lemnul trebuie să fie foarte curat, perfect șlefuit înainte de aplicarea baițului. În termeni de specialitate baițurile sunt cunoscute și cu numele de glazuri.
La ușile masive din lemn se folosesc diferite materiale de protecție. De exemplu sunt utilizate frecvent uleiurile realizate din rășini. Acestea oferă multe avantaje: cresc rezistența și durabilitatea suprafețelor din lemn, nu schimbă frumusețea naturală a lemnului ci din contra, o evidențiază mai mult.

Vopsirea gardurilor din lemn


La garduri tehnica este asemănătoare. Se pregătește întâi suprafața de lemn pentru vopsire. Se șlefuiește lemnul folosind un șlefuitor manual. La garduri este recomandat un baiț special care este mai rezistent. De asemenea există și vopsea specială pentru gard în diferite culori. Vopseaua poate fi și pe bază de apă, important este să fie un produs de calitate, care să reziste la factorii de mediu și la intemperii.
Pe site-ul Familist.ro puteți citi mai multe lucruri despre amenajări interioare, pentru casă și grădină.
Lucrările de vopsire a lemnăriei sunt foarte importante. Lemnul natural netratat nu va avea o durabilitate bună în timp comparativ cu cel tratat.

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply