Designul „biofilic”: mobilă de sufragerie cu design ce te întoarce la natură

0

Un nou început de an poate cere schimbări, așa încât pentru românii din ce în ce mai preocupați de designul interior, este timpul ca elementele decorative și de design din casă să capete o nouă formă. 2019 este despre minimalism, glam, culori pastelate și naturale, materiale ecologice. Acest trend nu cere schimbarea totală a decorului unei camere, nici o serie de modificări și achiziții în cascadă, ci poate fi făcută în timp, integrând pe rând elementele cele mai potrivite fiecărui spațiu.

Întoarcerea la natură, unul din trendurile anului 2019 vorbește despre dinamism prin multifuncționalitate, dar și rezistență în timp a obiectelor și finisajelor. Este un trend care vorbește despre a trăi conectat cu natura, un trend axat pe utilitarism, unde obiectele sunt multifuncționale, independente de energia convențională, unde textilele sunt durabile, eficiente și se curăță ușor. Texturi, culori și forme inspirate din viața celor care se aventurează în natură cu cortul, dar și în situații extreme. Este un trend spre tot ce înseamnă eco, bio, în armonie cu natura și cu un impact redus asupra naturii. Este o evoluție firească după ce industrializarea scăpată de sub control și slab coordonată ne-a adus în postura de a vedea cum se epuizează resursele naturale.

Designul biofilic/botanic reprezintă un trend al zilelor noastre, transpus în sintagma: dragoste pentru tot ce are viață. Se axează pe preluarea, în mediul construit, a unor aspecte și elemente ale naturii care contribuie la dezvoltarea sănătoasă a vieții moderne, pe scurt, la integrarea naturii în arhitectură: ”Arhitectură și design interior în armonie cu natura, inspirate de natură”. În paralel, designul botanic se referă de multe ori la elemente decorative care preiau, ca temă, motive vegetale.

Texturile și culorile inspirate din natură revin în tendințe

Până de curând, lemnul părea greu de integrat într-un decor urban, mai ales pentru un apartament, fiind considerat dificil de întreținut. În ultimul timp perspectiva a suferit modificări și acesta a revenit în topul preferințelor în combinație cu texturi sau materiale ușoare, în nuanțe de alb sau pasteluri.

Versatil și disponibil într-o gamă largă de culori și texturi, lemnul susține una dintre tendințele care vor defini anul 2019, spațiile inspirate din natură. Asortat cu nuanțe de pământ, beige sau maro, texturi naturale, plante verzi, fără flori și decorațiuni cât mai subtile, lemnul își va putea găsi ușor locul în decorul actual dintr-o locuință sau va oferi contextul unei redecorări.

Cum aducem designul biofilic în sufragerie

Unul dintre spațiile cele mai în căutare de design biofilic sunt sufrageriile/living-urile datorită influenței pe care le au asupra stării noastre de bine, prin confortul, relaxarea și funcționalitatea pe care le dezvoltă. Sufrageriile datorită alegerii lor, mai ales dacă vorbim despre cele dintr-o casă de locuit, trebuie să fie spații aerisite, inundate de lumină, mai ales naturală. Acest lucru se asigură cu ajutorul unor ferestre cât mai mari, eventual pereți de sticlă, lucarnelor și chiar a oglinzilor care să reflecte lumina din geamuri.

Pentru un aspect cât mai natural vom alege nuanțele inspirate din natură, care nu se demodează niciodată. Cafeniul lemnului de esență tare și a solului mănos, verdele crud al naturii proaspăt reînviată primăvara, albastrul limpede al cerului, turcoazul oceanului, gri-ul intens al stâncilor sunt nuanțe care crează o stare de echilibru psihic și vor da spațiului o atmosferă relaxantă și liniștită, pentru că ne mențin în contact cu natura. Aceste culori sunt ideale pentru mobilă sufragerie, accesorii sau culoarea pereților.

Optând pentru designul biofilic faci în același timp și un pas către natură. Elementele decorative create din fibre vegetale (trestie indiană, ramura de salcie, agava, cocos, fire de iută) vor aduce o notă elegantă sufrageriei tale, dar și un strop de căldură.

Mobila sufragerie de lemn va aduce o notă personală în sufrageria ta. Lemnul de culoare deschisă va aduce instant căldura și va mări optic spațiul, așa că va fi un bun înlocuitor pentru mobila albă foarte în trend în anii trecuți. Mobilierul de lemn, în stil liniar, cu finisaj natural, aduce cu prospețimea și naturalețea stilului scandinav.

Printurile florale sau tropicale sunt în trend în continuare în designul de interior și pot completa fericit un decor biofilic. Design-urile florale creează o atmosfera fresh într-o încăpere, fie că vorbim despre tapițeria pentru mobilă sufragerie (canapele, fotolii, băncuțe, scaune), sau alte accesorii gen perne decorative, covoare sau abajururi pentru lămpi.

Fotoliile sau scaunele făcute din lemn sau alte materiale organice pot fi un element de design ideal atât pentru interiorul cât și exteriorul casei tale. Putem aduce într-o compoziție originală trunchiuri de copaci, bușteni ca scaune, butuci în loc de mese și o mică cascadă de interior.

Pereții naturali, decorațiunile naturale sunt alte aspecte importante ale designului biofilic. Lichenii sunt tot mai mult folosiți pentru înfrumusețarea spațiilor – grădini verticale, dar și a pieselor de mobilier. Pot fi material de placare a unui perete, dar și accesoriu decorativ pentru rafturi.

Prezența plantelor de interior este cel mai important aspect important al designului biofilic. Decorative, naturale, pline de viață și având nevoie de atenție și îngrijire, plantele își pot găsi cu ușurință locul în orice sufragerie. Folosirea plantelor, poate da complexitate unei scenografii spațiale, poate constitui un accent abstract, sau poate îmbogăți o paletă generală de materiale naturale folosite într-o compoziție spațială, de exemplu un perete din piatră naturală, o masă din butuci și mai mulți copăcei decorativi sau ghivece cu plante. Dincolo de faptul că înveselesc atmosfera și aduc viață în peisaj, plantele sunt și o preocupare plăcută, trebuie udate, curățate, îngrijite. Contribuie la sentimentul de apropiere cu natura și mediul înconjurător.

Transformă acasă în micul tău paradis și oferă-i în noul an o ambianță proaspătă și în tendințe. Filtrează prin prisma preferințelor și gusturilor tale creând un decor autentic caracterizat de o savoare a spațiului și de mai multă apropiere cu natura. Un loc în care grijile rămân la ușă iar stresul este doar un stimulent.

Sursa: SeoPower
Sursa foto: shutterstock.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply