Deparazitarea oilor toamna

2

Monica Viericiu
Se apropie vremea ca oile și caprele care au petrecut vara la stâne să se întoarcă din nou în sat, în grajdurile pregătite să le apere de frigul iernii și unde vor primi furajele uscate necesare. Dar în această perioadă la fel de necesare sunt și anumite vaccinuri.
Tot toamna, odată cu aducerea animalelor în adăposturi, exemplarele gestante se face deparaziatarea internă. Se pot folosi produse ca: Rombendazol plus (3-5 ml suspensie /10 kg greutate vie, cu rapel după 24 și 48 de ore) sau Romfenbendazol 10% (2,5 ml/50 kg greutate vie), cu Levamisol (1 ml/10 kg, injectabil subcutanat), Romivermectin 1 (0,5 ml/25 kg injectabil subcutanat) etc.
Aceste tratamente nu se pot efectua în perioada lactației, deoarece laptele nu mai poate fi folosit, deci este foarte important a se face acum.
Specialiștii recomandă ca în perioada cuprinsă între mijlocul lunii noiembrie și mijlocul lunii decembrie să se facă vaccinarea oilor și a caprelor împotriva a 8 boli. Vaccinul se repetă anual, doar la animalele care îl primesc pentru prima dată se face rapel, adică o nouă vaccinare, la interval de aproximativ 4-6 săptămâni de la prima administrare.
Totodată, medicii veterinari, pe lângă vaccinarea întregului efectiv recomandă și dezinfectarea adăposturilor de animale cu Romparasect 5% (2 ml la 1 l apă) sau Scabizol.
Pentru a evita orice problemă, discută cu medicul veterinar înainte de a administra tratamente animalelor din gospodărie, ține evidența vaccinărilor (cu date si produsul folosit la fiecare exemplar în parte) și notează care este durata minimă de așteptare între tratament și sacrificarea animalelor respectiv.
Foto: Monica Viericiu
 
 
Foto: Monica Viericiu

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion2 Comments

  1. Pingback: Ravasitul oilor | Revista Practic idei

  2. Pingback: Paduchii de cap | Revista Practic idei

Leave A Reply