Decorez ghivece cu șervețele

2

Vasilica Grosu, loc. Șoldanu, jud. Călărași
Dragi cititori,
Din cauza situației economice, ne vedem nevoiți să improvizăm pentru a ne înfrumuseța casele, dar asta nu înseamnă că lucrurile realizate de noi vor fi mai puțin frumoase sau apreciate decât cele din comerț.
Pe lângă satisfacția personală, un astfel de hobby poate aduce bani, dar și momente de relaxare. Acum câteva luni, fiica mea a descoperit arta decorării prin șervețel și tehnica decoupage. Această artă are rădăcini vechi și vine din cultura asiatică. Practic, se poate decora orice suport. În principiu, aveți nevoie de un obiect pe care vreți să-l decorați sau să îl reconditionați, vopsea acrilică, șervețele, lac pe bază de apă și pensulă. Vopseaua este opțională, dar suportul va arăta mai bine după o vopsire în alb, iar șervețelul va fi mai bine pus în valoare.
Pentru că scriu la rubrica „Practic, n-am obiecte de aruncat” voi lua drept exemplu un ghiveci de ceramică foarte vechi, ciobit și care își pierduse farmecul, însă avea o formă frumoasă și nu ne-am îndurat să-l aruncăm. Ghiveciul a fost spălat și șmirgheluit, e bine să nu aibă urme de lac pe el, vospseaua nu mai prinde și vor rămâne urme inestetice pe el după uscare. Apoi, ghiveciul a fost vopsit și lăsat să se usuce bine. Am ales un șervețel cu motive florale, imprimat cu o plantă de orhidee phalaenopsis, plantă a cărei casă a și devenit în cele din urmă. De obicei, șervețelele sunt făcute din 3 straturi, se desprinde cu grijă fiecare strat, și se va folosi doar stratul cu imprimeu. Șervețelul se decupează prin rupere sau cu foarfecă. Se recomandă ruperea, astfel marginile vor fi mai puțin vizibile după lăcuire. Apoi se dă un strat de lac cu o pensulă potrivită și se potrivește cu grijă șervețelul pe suport, urmând o nouă lăcuire imediată. Se va da cu pensula din interior către exterior, astfel încât să nu rămână bule de aer sau încrețituri pe șervețel. Puteți folosi modele de pe mai multe șervețele care se asortează sau le puteți aranja într-o ordine care vă place mai mult. Am lăcuit ghiveciul cu 3 straturi de lac, astfel încât să nu aibă de suferit la udare. Nu încercați să folosiți lac pentru lemn sau metal, căci nu va merge, se usucă greu și este prea cleios, rupe șervețelul.
Datorită faptului că această pasiune are tot mai mulți adepți, au apărut diverse materiale, cum ar fi un lac care se crapă și patine care dau impresia de obiect vechi, sau lacuri metalice, chiar și o hârtie de orez care se folosește în locul șervețelului, dar este mult mai rezistentă la rupere. Această tehnică poate fi folosită pe lemn, piatră, sticlă și se pot decora de la cutiuțe, la mobile sau obiecte de bucătărie. Unii au făcut chiar o afacere din asta, noi momentan le-am dăruit prietenilor, căci oamenii sunt atât de presați de nevoi încât lasă frumosul la urmă. Persoanele care vor să vadă mai multe dintre aceste obiecte, dar și fotografii din grădina noastră, le pot privi pe violeta86.sunphoto.ro. Spor la grădinărit și la „șervețelit”!

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion2 Comments

  1. Pingback: Jardiniere cu pietre de rau | Revista Practic idei

  2. Pingback: Decoratiuni din ghivece | Revista Practic idei

Leave A Reply