Decorațiunile, secretul unei case primitoare

0

Decorațiunile fac diferenta între un spațiu anost și unul în care te simți cu adevărat bine. Chiar dacă sunt doar detalii ele au o influență covârșitoare în atmosfera obținută la finalul amenajării. În designul interior frumusețea vine și din lucruri micuțe, dar inspirat alese și prezentate.

Amenajarea unei case nu este așa de simplă cum pare la prima vedere. Dar nici nu ai motive să te îngrijorezi dacă nu poți face apel la specialiști în domeniu. Dacă ai puțină măsură în toate, câteva piese de calitate și pui mult suflet în ceea ce faci, sigur vei fi mulțumit de rezultat. Pentru a-ți fi mai ușor când alegi decorațiunile, ține cont și de principiile de bază ale artei decorative:

  • Repetiția. Aceasta înseamnă reluarea unui element pe o anumită direcție, la distanțe egale și în poziții identice. Ea presupune, în cazul de față, fie repetarea unui obiect (vază, sfeșnic, lampă, statuetă), fie repetarea unui motiv decorativ. De exemplu, o succesiune de trei vaze identice va arăta mult mai bine decât una singură și va atrage atenția.
  • Alternanța. Presupune o succesiune de cel puțin două elemente diferite ca formă, dimensiune, culoare și poziție, care se repetă. De exemplu, alternând modelele și culorile unor pernuțe de pe canapea, ansamblul va căpăta stil.
  • Simetria. Aceasta aduce echilibru într-o compoziție, ea înseam­nă alinierea elementelor alese la distanțe egale față de o axă luată ca reper. În jurul mesei amplasăm scaunele simetric, iar în fiecare capăt al canapelei așezăm câte un fotoliu identic cu cel din partea opusă.

Decorațiunile mici au efect mare

Gama obiectelor decorative este nesfârșită, începând de la statuete, la cutii de bijuterii, ceasuri, sfeșnice, ghivece, suporturi de ziare, opritoare de ușă sau de cărți, până la vaze, coșulețe și așa mai departe.  Foarte plăcute sunt coșurile cu fructe naturale, care aduc un plus de prospețime unui interior. Dacă ești mândrul proprietar al unei colecții de valoare, expune-o în spații adecvate, în vitrine luminate, pentru a putea fi apreciată așa cum merită. Dacă ai o viziune modernă și prea puțin timp să te ocupi de întreținerea casei, renunță la obiectele decorative foarte mici și numeroase, în favoarea câtorva piese mai mari, dar de impact vizual, care îți permit să păstrezi un ansamblu aerisit.

Dacă vrei să dai impresia de noutate, nu este nevoie să schimbi totul în casă. Înlocuiește doar câteva dintre decorațiunile mai importante sau schimbă-le locul și te vei bucura de un interior cu aspect diferit, mai proaspăt.

Vazele

Cu sau fără flori, ele aduc un pic de stil în orice loc s-ar afla. La momentul actual se preferă piesele de mari dimensiuni, uneori amplasate chiar pe podea, în culori puternice sau cu forme abstracte, toate cu impact bine definit asupra designului de interior.  În spații neconvenționale, pe post de vaze sunt folosite borcane, cutii de tablă.

Lumânările

Ne aducem mereu aminte de aranjamentele cu lumânări când avem mese festive sau cine romantice, dar asta nu înseamnă că între timp uităm de ele. Lumânările au devenit o prezență tot mai des întâlnită în decorul contemporan. Se preferă lumânări mari, în variate forme, în culori uni sau în degradeuri, decorate cu șervețel imprimat, vopsea, funde, combinate câte trei-cinci, integrate în diverse aranjamente.

Plantele

Prezența elementelor vegetale în interior aduce mereu un plus de prospețime. Indiferent că sunt în ghivece sau în vaze, plantele emană energii pozitive. Desigur, dacă sunt bine întreținute, curățate de praf, de uscături. Nu ține în casă plante chinuite, bolnave sau ofilite, pentru că te influențează negativ. În schimb, caută să ai mereu alături flori proaspete. Dacă le cureți de frunze o porțiune de 10-15 cm la baza tulpinii, le tai codița câte 3 cm la două zile, oblic și sub jet de apă, se mențin mult timp. Atenție și la felul în care le asociezi, nu toate se împacă bine. Nu amplasa flori puternic parfumate, cum ar fi crinii, în spațiile de dormit. În general, este bine să eviți decorațiunile cu plante artificiale, dar cum arată impecabil mereu, mulți le preferă. Dacă și tu faci parte din această categorie, asigură-te măcar că sunt permanent curățate de praf.

Decorațiunile

Potpouri

Decorative și cu impact direct asupra stării de bine se dovedesc vasele cu potpouri, acele elemente vegetale uscate și parfumate, uneori vopsite în culori vii, pe care le amplasăm pe mese sau polițe. Găsești diverse arome și culori. Când parfumul lor începe să se estompeze, poți să le stropești puțin cu apă. Dacă vrei să creezi un astfel de aranjament, poți picura ulei esențial pe plantele uscate.

Tablouri

Suprafața pereților reprezintă un spațiu ideal pentru a prezenta lucrurile importante în familia ta. Dacă ești iubitor de artă, sigur vei expune câteva picturi sau gravuri care ți-au atras atenția. Foarte populare sunt și tablourile fără ramă decorativă, care ilustrează flori mari, detalii din natură, orașe moderne sau peisaje marine. Se poartă tablouri cu trei-cinci componente. Dacă în viața ta familia deține un loc central, atunci te vei înconjura cu imagini din trecutul tău și al celor dragi ție, de la momente importante precum nunta, botezul, festivitatea de absolvire a facultății, sau cu momente frumoase din viața de zi cu zi. În ultima vreme se poartă rame cu spațiu pentru mai multe fotografii (de obicei, trei-șapte). Dacă vrei un aranjament nonconformist, expune fotografiile pe sfoară, prinse în cârlige mici de lemn, cum sunt cele pentru rufe.

Figurine

Statuetele fac parte din viața omului încă de la începutul civilizaței. A trecut moda bibelourilor din porțelan, dar încă nu am renunțat la figurine. Acum se poartă statuete cu elefanți, cu Buda, cu bufnițe, balerine și siluete înlănțuite. Majoritatea sunt din ceramică sau rășină și le găsești la prețuri acceptabile. Se dovedesc de ajutor pentru a sublinia tema unui amenajări, dar nu abuza de ele. În cazul lor se aplică regula potrivit căreia mai puțin înseamnă mai mult, ca efect. Caută obiecte reprezentative și, dacă se poate,
de valoare.

Oglinzi

Foarte moderne sunt oglinzile rotunde, de mici dimensiuni,  fără ramă, care se lipesc direct pe perete. De obicei se pun mai multe și se amplasează după inspirație. Găsești și oglinzi autoadezive în formă de fluture etc.

Foto: pixabay

Text: Monica Viericiu

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply