Decor prin frunze asigură zamioculcas și codiaeum

0
Foto: arhiva Practic-Idei
Maria Moldovan, Sighetul-Marmației, jud. Maramureș
Dragă redacție,
Vă scriu din nou despre două plante dragi mie, zamioculcas și croton, ambele decorative prin frunze.
Pe prima eu v-o recomand cu drag, este o plantă ușor de îngrijit, dacă nu exagerăm cu udatul. Plantei de Zamioculcas (Zamifolia) i se mai zice ferigă africană. Este o specie rizomoasă care are niște tulpini cărnoase. Originea este din Zanzibar. Frunzele apar în tufă direct din rizomi, este o plantă deosebit de frumoasă.
Cât privește lumina necesară, eu vara am ținut-o în balcon ferită de razele soarelui. Iarna se pune fie la un geam luminos, fie într-un colț al camerei.
Când dau drumul la încălzirea centrală, iarna eu o pulverizez pe frunze la 3 zile, pentru a fi sănătoasă. Vara se udă la 2 zile, iar iarna eu o ud la 5-6 zile, fiindcă dacă este prea mult udată pu-trezește bulbul.
Pământul  îl schimb o dată la 2 ani în martie-aprilie, cu un pământ în amestec de turbă cu mraniță de pădure și puțin nisip.
Se înmulțește fie prin butași (se taie o frunză de jos de la partea îngroșată), fie prin divizarea tufei.
Cât privește a doua plantă, sunt mai multe specii de croton (Codiaeum) cu diferite frunze colorate, de la roșu la verde sau portocaliu.
Crotonul meu este o specie cu frunze lungi verde-crud și pătate cu galben, este deosebit de frumoasă. Originară din Malaysia, este o specie de arbust cu frunze colorate, liniare sau lobate.
Vara poate sta afară la semiumbră, dar iarna îi trebuie lumină la un geam, altfel dispare coloritul de pe frunze.
Se stropește pe frunze, deoarece acestea au nevoie de umezeală tot anul.
Crotonului îi trebuie pământ de grădină cu mraniță și nisip în părți egale; eu îl schimb primăvara în fiecare an.
Se udă iarna, o dată pe săptămână, vara la 2 zile cu apă fiartă și răcită.
Primăvara  se taie vârful pentru a se ramifica și a fi stufos. Iarna îi trebuie temperaturi de 18-20 grade Celsius. Îngră­șăminte se pun în lunile mai-septembrie – îngrășăminte speciale pentru plante verzi.
În încheiere, vă doresc multă sănătate, pace și liniște sufletească tuturor.

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply