Decizii politice care au afectat negativ piata imobiliara in 2010

0

Reducerea salariilor bugetarilor, cresterea TVA de la 19% la 24%, disponibilizarile de la stat, balbaielile in luarea deciziilor din 2010 si perspectiva mentinerii masurilor de austeritate si in 2011 sunt, in ordine, factorii cu cel mai important impact negativ asupra pietei imobiliare anul trecut.

Clasamentul masurilor luate de Guvern

Desi toate masurile au avut in final aceleasi efecte, respectiv scaderea puterii de cumparare si lipsa de incredere in viitor, se poate face insa un clasament al deciziilor dupa efectele pe care firmele imobiliare le-au simtit dupa implementarea acestora.

Pe primul loc in acest sens se situeaza, la egalitate, reducerea salariilor bugetarilor si cresterea TVA de la 19% la 24%. Cele doua masuri au avut impact mai ales asupra consumatorului final, atat cel din sectorul privat, cat si de la stat, prin scaderea puterii de cumparare si implicit prin reducerea bugetului pe care acestia ar fi dispusi sa-l cheltuiască pentru o locuinta.

Pretul mediu pe care sunt dispusi clientii sa il plateasca pentru un apartament nou este de 70.000 euro, iar pentru un apartament vechi, 60.000 euro.

Pe locul al doilea a fost plasata masura privind disponibizarile care a afectat puternic o foarte importanta parte a potentialilor cumparatori de locuinte.

Pe urmatoarele pozitii, firmele imobiliare au plasat balbaielile Guvernului in ceea ce priveste anumite decizii, precum si perspectiva mentinerii masurilor de austeritate. Cele doua elemente au afectat pe de o parte consumatorul final, iar pe de alta investitorii imobiliari, Romania fiind perceputa de catre cei din urma ca o piata riscanta.

Concluzie

Toata lumea, fie ca este vorba de clienti sau investitori, actioneaza precaut. 


Pe tine cum te-au afectat masurile luate de Guvern in 2010?


Articol EXCLUSIV ONLINE
Sursa: PR
Foto: Shutterstock

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply