De toamna curăț grădina și sap adânc pământul

0

În fiecare an la data de 8 septembrie se ține hramul comunei mele și totodată ruga satului, ocazie cu care se face curățenie în casă și grădină, căci vin toate neamurile.
În primul rând ne ocupăm de casă. Eu zugrăvesc odăile, soția șterge geamurile, mobila de praf, apoi urmează vopsitul ușilor și al geamurilor. Soția alege hainele; pe cele de prisos și uzate le aruncă, pe cele bune, dar pe care nu le mai purtăm, le dă familiilor nevoiașe.
Apoi mă ocup de sobe și de coșurile de fum, pe care le curăț și dacă e nevoie le repar. Tot atunci izolez și țevile de apă ca să nu înghețe la iarnă, să se spargă. După ce trece ruga încep să tai lemnele cu ferăstrăul circular și să le pun la adăpost, sparte și clădite frumos pe rânduri, apoi pregătesc afumătoarea pentru porcul de Crăciun.
Urmează pregătirea grădinii de care mă ocup atent. După ce strângem recolta, dau drumul găinilor în grădină să culeagă ele ce a mai rămas. Ca să nu mănânce varza, am înconjurat-o cu plasă de fibră de sticlă pe care am cumpărat-o de la magazinul din comună. Strâng aracii de la roșii, de la fasole, plasa de 60 mp pusă peste roșii. A fost adusă de ginerele meu din Grecia și folosită drept protecție contra manei, grindinei și soarelui prea puternic. Pe toate le depozitez pentru anul următor. Furtunul îl strâng colac și îl agăț în cui în șopron. Încet, încet strâng iarba, vrejurile de fasole și de la roșii, de la dovleac, ardei, tot ce nu s-a putut da la iepuri și la porc să le consume și le dau foc ca să nu fie un cuib pentru dăunători peste iarnă.
Odată curățată grădina încep să o sap cât mai adânc pentru a distruge dăunătorii care sunt în utimul timp tot mai mulți. Pregătesc smochinul ca să nu înghețe, murul care e destul de sensibil, scot datura din pământ și o mut în găleată, ca să o pot introduce în casă la iarnă. Și cu trandafirii din grădină am de lucru, îi tai, apoi îi mușuroiesc până aproape de vârf.
La scosul daliilor, al crinilor și al lalelelor participă și soția, căci ea știe care rămân și pe care le dă prietenelor ei, le sortează după culoare, după formă. Bulbii urmează să-i băgăm în groapa cu cartofi pe care o facem în grădină într-un loc unde nu ține multă umezeală.
În grădină e mult de lucru, la fel și la o casă. Noi am locuit și la bloc, vreo 16 ani, dar nu am putut rezista să nu merg în fiecare sfârșit de săptămână acasă la țară. O casă nu pare să fie completă dacă nu are pisică, un câine și un cocoș; acesta din urmă e orologiul casei. E o plăcere să-l auzi dimineața de la ora 4 cum cântă și după el încep alți și alți cocoși din sat să strige “cucurigu” din răsputeri.
Aștept revista în fiecare lună; fata cea mai mare de la Deva mi-o aduce. Mulțumesc pentru premiile acordate. Cu banii respectivi am cumpărat ciment cu care vreau să măresc bucătăria, deoarece familia s-a mărit cu trei nepoței și nu prea avem loc să ne jucăm.
ION Adam Furdui, loc. Margina, jud. Timiș

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply