De Sărbători, în vizită la prieteni Practic(i)

2
Arhiva Practic Idei
Arhiva Practic Idei
Dragi cititori,
După cum ne-ați scris de multe ori, Sărbătorile se petrec în familie, așa că unde era mai nimerit să mergem în vizită în decembrie, dacă nu la unii dintre cei mai fideli și vechi prieteni din familia Practic(ă), domnul și doamna Chiru, din Galați.
Modeste, gazdele noastre se temeau că nu au ce arăta celorlalți cititori ai revistei, neavând grădină sau un spațiu mare, proaspăt amenajat, așa cum au mai văzut în unele reportaje. Totuși, când am intrat pe balconul mare, pentru a vedea plantele, multitudinea de specii  ne-a luat răsuflarea. Întregul balcon părea o grădină botanică în miniatură, găzduind peste 120 de specii diferite de plante ornamentale prin flori sau frunze, din fiecare specie domnul Chiru având mai mult de un ghiveci. Numai la cactuși, colecția include peste 25 de specii.  În ambele balcoane, plantele erau așezate după preferințele de lumină și căldură, de la cele mai mici spre geamuri, către cele mai înalte, spre perete. Așa după cum bine definea gazda noastră acest spațiu, este o grădină suspendată. Cu cele două scaune și măsuța de cafea,  colțul de verdeață pare complet, iar eu și colegii mei, locuitori la bloc într-o Capitală gri și rece, ne putem imagina cum trebuie să fie o seară de vară relaxantă pe balconul familiei Chiru.  Și, după cum am aflat ulterior, nu doar noi gândeam așa, familia Chiru având mulți prieteni care, atunci când îi vizitează, îi roagă să meargă „în grădină”.
Domnul Petrea Chiru și soția sa, Marioara, s-au  cunoscut în facultate, ambii pregătindu-se să devină profesori de biologie și reușind să fie repartizați ulterior în aceeași localitate, pentru a fi împreună.
Apartamentul în care locuiesc acum cei doi profesori pensionari este cumpărat din anii ’70, renovat și menținut în stare foarte bună. Doamna Marioara ne mărturisește cu nostalgie că, deși se uită prin reviste la apartamentele moderne amenajate în stil minimalist, nu ar putea să locuiască într-o astfel de casă și să renunțe la toate lucrurile acumulate de-a lungul anilor. Și da, sunt destule astfel de lucruri, pentru că plantele nu reprezintă singura pasiune a domnului Chiru. Rafturile bibliotecii sunt încărcate de sute de cărți, pe diverse teme: tratate științifice despre plante, poezii clasice, colecții de romane. Rezultatul unei alte pasiuni a gazdelor noastre  ocupă alte câteva rafturi în sufragerie: o colecție de viniluri din anii ’70-’80, cu muzică rock și clasică.
Ambii ne vorbesc cu pasiune despre pick-up-ul pe care puneau continuu discuri când erau băieții mici și care era conectat la difuzoarele din fiecare cameră.
„I-am crescut cu muzică bună și cu încurajarea de a-și urma pasiunile”, ne spune doamna Marioara.
Arhiva Practic Idei
Arhiva Practic Idei
Unul dintre băieți locuiește cu ei, în Galați, celălalt este în București.
„Băieții au crescut înconjurați de cărți, muzică și flori; am avut, la început, niște jardiniere lungi de 2 metri în care creșteam plantele pe balcon. Acesta era închis cu  schelet de metal și geamuri simple până anul trecut, când am trecut la termopane. Întâi am făcut proba la balconul mic, am văzut că rezistă bine plantele, apoi l-am închis și pe acesta mare.
Ne-a costat mult, pentru că am vrut să fie geamuri multe și mari, ca florile să aibă lumină cât mai multă. Dar, tot ce e nevoie pentru plante.
Și când ne-am luat apartamentul, mai văzuserăm câteva, dar cu balconul orientat spre nord și nu le-am putut cumpăra, tot gândindu-ne la plante.
Am avut și necazuri; am pierdut niște ferigi imense, care ne erau tare dragi și pe care le aveam de când avem apartamentul. Acum cea mai bătrână plantă este un palmier de peste 25 de ani, care crește lent și îm-podobește balconul cel mare.”
Soții Chiru au o egală sete de cunoaștere și de artă, ambii folosin-du-și timpul liber pentru a meșteri diverse de-corațiuni. Domnul Chiru, ale cărui lucrări au fost publicate în numerele mai vechi din Practic Idei, sculptează în lemn și folosește diverse resurse ale naturii (nuiele, pietricele, oase) cu forme interesante pentru a crea bibelouri inedite, iar doamna Chiru se ocupă de crearea unor aranjamente florale deosebite, atât în vaze, cât și sub formă de tablouri, folosind flori nemuritoare, frunze uscate și rafie.
Aceste decorațiuni împodobesc pereții apartamentului cu două camere, în care, datorită colecțiilor de cărți și discuri, sutelor de ghivece cu plante și căldurii familiei care îl locuiește, orice musafir se simte ca „acasă”.
Le mulțumim gazdelor noastre pentru invitație și le urăm, lor și tuturor cititorilor Practic, Sărbători Fericite și un An Nou minunat!
CĂTĂLINA VIERU

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion2 Comments

  1. Multumesc ,Ptactic Idei! Ne amintim cu mare placere de vizita pe care ne-ati facut-o.Va salut pe toti si s-auzim numai de bine! P.S. Sper ca ati primit email-urile mele(in rate -intelegere pentru incepatori) cu Sinaia !

Leave A Reply